Френския фотограф Тома Жорион дойде от Париж за откриването на

...
Френския фотограф Тома Жорион дойде от Париж за откриването на
Коментари Харесай

Урбекс фотографът Тома Жорион открива лично изложбата си „Следи от империи“

Френския фотограф Тома Жорион пристигна от Париж за откриването на изложбата си „ Следи от империи “ този следобяд (18 ч) в Галерия Синтезис.

Жорион е измежду водещите имена в урбекс фотографията , изясни пред Радио София Надежда Павлова, един от кураторите на експозицията. (Урбекс e термин произхождащ от urban exploration - проучване на градската среда, нормално изоставени структури, построени от индивида. Съществува и урбекс туризъм.)

Изложбата е фокусирана върху три от неговите най-значими плана : Silencio (2007-2013), Vestiges d’Empire (2013-2016 ) и „ Veduta “ (2009-2020). Те са придружени от фотокниги, които също ще бъдат показани.

Тома Жорион е роден в Париж през 1976 година Завършва право и работи като юридически съветник преди да се отдаде напълно на фотографията. Работи с голямоформатна аналогова камера и естествено осветяване. През последните 15 години пътува по целия свят, с цел да снима изоставени места, руини и незавършени здания.

Негови фотографии са част от сбирките на фондация EDF, Националната изложба в Мелбърн и Музея Nicéphore Niépce. Тома Жорион е представляван от изложба Esther Woerdehoff, Париж и изложба Podbielski Contemporary, Милано.

Изложбата „ Следи от империи “ включва и фотографии от България от последното посещаване на Тома Жорион през септември 2021-ва по покана на Френския институт в България и изложба Синтезис. (Корицата на книгата „ Silencio ” запечатва зимен аспект от Дом-паметника на Българска комунистическа партия на връх Бузлуджа , сниман през 2010 година Тази година още веднъж снима „ чинията ”.)
Специално за изложбата Добрин Кашавелов основава видео, което показва работата на фотографа.

Експозицията се реализира с поддръжката на Френското посолство в България, Френския институт у нас и Фотосинтезис. Ще може да бъде прегледана до 4 декември.
Чуйте диалога на Гергана Пейкова с кураторката.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР