Френските производители на шампанско вече не могат да използват това

...
Френските производители на шампанско вече не могат да използват това
Коментари Харесай

Путин отне шампанското от Франция

Френските производители на шампанско към този момент не могат да употребяват това наименование на продукта си на съветския пазар, въпреки че в интернационален проект единствено те имат право да употребяват думата и то само, в случай че са от провинцията Шампан. Нов закон в Русия, написан от Владимир Путин, ги задължава да маркират бутилките си просто като пенливо вино, за сметка на това локалните съветски артикули имат право да бъдат категоризирани като шампанско или " шампанское ".

Този ход напълно предстоящо разгневи френските производители. Дори на уеб страницата на Комитета по шампанско първото, което виждаме, е надписът: 

" Champagne only comes from Champagne " – " Шампанското идва единствено от Шампан ". 

Руското ограничаване визира и най-скъпите и известни марки. В събота фамозният производител на шампанско Moët Hennessy, част от първокласната група на LVMH, която включва Veuve Clicquot, Ruinart, Mercier, Krug и Dom Pérignon, заплаши да спре износа за Русия, по информация на " Гардиън ".

Леонид Рафаилов, генералният шеф на AST, един от главните дистрибутори на вино в Русия, призна за състоятелен хода на Moët, като съобщи: " Мога да потвърдя, че съм получил съобщение за това и решението е целесъобразно. "

Но през вчерашния ден опасността отпадна, защото компанията разгласи, че ще възобнови доставките по отношение на новите съветски правила. " Къщите за шампанско Moët Hennessy постоянно са спазвали настоящия закон, където и да работят, и ще рестартират доставките незабавно щом успеем да променим етикетите ", разгласи групата LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy).

Франция има 16 200 винопроизводители на шампанско и 360 къщи за шампанско, произвеждащи към 231 милиона бутилки годишно. 

Шампанско се прави единствено от три грозде: пино ноар, мение и шардоне.

Пазарът коства 4,2 милиарда евро, от които 2,6 милиарда евро от експорт, като най-големите клиенти са Англия и Съединени американски щати. Русия внася съвсем 50 милиона литра пенливо вино всяка година. Френското шампанско съставлява 13% от този пазар, а Moët Hennessy единствено 2%.

Руското " шампанское " е реинкарнация след Съюз на съветските социалистически републики, на това, което тогава се наричаше руско шампанско –популярна евтина пенлива напитка, основана по време на ерата на Сталин през 30-те години, с цел да направи версия на елитното вино, налична за всички.



Френският " Льо Монд " допусна, че ходът на Путин е кимване към неговия непосредствен другар и съучастник Юрий Ковалчук, милиардерът, който има винарски мазета " Нов свет "  и " Масандра "  в Крим, анексиран от Москва през 2014 година

Френският комитет на производителите на шампанско съобщи, че районът е " скандализиран " от съветското законодателство.

Комитетът прикани френски и европейски чиновници да изискат " този недопустим закон да бъде изменен ". Също по този начин прикани за прекъсване на износа на шампанско за Русия, припомняйки, че името на шампанското е предпазено допълнително от 120 страни.

Как реагира Европейската комисия? На идната страница...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР