Френски учени установиха, че сладководните миди могат да улавят и

...
Френски учени установиха, че сладководните миди могат да улавят и
Коментари Харесай

Френски учени предлагат да се използват миди за наблюдение на COVID-19

Френски учени откриха, че сладководните миди могат да улавят и складират РНК на новия ковид. Това разрешава мидите да се употребяват за наблюдаване на разпространяването на вируса SARS-COV-2 в хидросферата, пишат учените в публикация, оповестена в електронната библиотека bioRxivq, заяви Българска телеграфна агенция.

" Двучерупчестите миди към този момент доста години се употребяват като живи принадлежности за наблюдаване на това по какъв начин се трансформира равнището на замърсяване на водата и концентрацията на разнообразни бактериални патогени в нея. Нашите опити и наблюдения демонстрират, че най-малко един тип - речната мида дрейсена, може да улавя частици от генома на SARS-CoV-2 в речни и отпадни води ", пишат откривателите.

Още в първите седмици на разпространяване на епидемията от COVID-19 в Ухан, лекари и биолози откриха, че в екскрементите се съдържат огромни количества вирусни частици. Това увеличи интереса към проучване на това до каква степен високото наличие на частици от вируса в отходните води заплашва естествените екосистеми.

Наблюденията демонстрираха, че частиците на SARS-CoV-2 остават постоянни в канализация в продължение на няколко седмици.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР