Френски учени успяха да стимулират естествени регенеративни способности в зъбите,

...
Френски учени успяха да стимулират естествени регенеративни способности в зъбите,
Коментари Харесай

Зъби ще се изграждат отново със стволови клетки

Френски учени съумяха да подтикват естествени регенеративни качества в зъбите, оповестява Live Science.

Стволови кафези в човешките зъби съумяват по натурален път да възстановят зъб, който е получил увреждане. Много хора имат " алергия " към зъболекарските бормашини. Оказва се, че има опция. Тя е обвързвана със стимулиране на естествената дарба на зъбите да се възстановят, като за задачата се активизират съдържащите се в тях стволови кафези.

Когато се появи зъбно увреждане, спящите в зъбната пулпа стволови кафези се разбуждат, с цел да се опитат да възстановят зъба. Не бе ясно обаче по какъв начин става това.

За да намерят отговор на този въпрос, учени от Френския народен институт за опазване на здравето и медицински проучвания и университета Париж-Декарт прибегнали до потребление на пулпа от кътник на мишка. Те съумели да извлекат и да изолират стволови кафези от зъба и по-късно ги изследвали. Така разпознали по повърхността на клетките 5 характерни за допамина и серотонина рецептора.

Наличието на тези рецептори свидетелства, че при положение на увреждане могат да реагират на наличието на допамин и серотонин. Кои кафези създават тези невротрансмитери? Учените заключили, че с тази задача се заемат тромбоцити, откакто са били задействани от зъбното увреждане.

Допаминът и серотонинът " вербуват " стволови кафези за възобновяване на зъба, като за задачата се фиксирит върху повърхността им. Заключенията на учените бяха доказани, защото не бе следено възобновяване на зъби у плъхове, чиито тромбоцити са били модифицирани по този начин, че да не създават допамин и серотонин.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР