Френски учени тренираха пчели да събират и изваждат цветни фигури

...
Френски учени тренираха пчели да събират и изваждат цветни фигури
Коментари Харесай

Пчелите могат да събират и изваждат

Френски учени упражняваха пчели да събират и изваждат цветни фигури и по този начин потвърдиха, че те имат математически умения, заяви в. "Индипендънт ", представен от Българска телеграфна агенция.
Откритието значи, че дребният размер на мозъка не допуска невисок разсъдък.
Способността за събиране и изваждане допуска комплицирани процеси в мозъка - запомняне на правила и използването им към нови обстановки. Затова математиката в предишното се е считала за присъща единствено на индивида. Напоследък обаче няколко опита потвърдиха, че такива умения имат и животни - шимпанзета, папагали, гълъби.
Учените от френския Национален център за научни проучвания, ръководени от доктор Скарлет Хауърд, първо научили пчелите да разпознават цветовете като знаци на събиране и изваждане. Синият цвят означавал повече, а жълтият по-малко. След това упражнявали пчелите с награди да влизат в лабиринт с формата на буквата У и да избират сред два набора с фигури. При вярно насочване, насекомите получавали сладка вода, а при погрешно - горчива.
На входа на лабиринта учените слагали от една до пет фигури, оцветени в синьо или жълто. След това пускали пчелите в заградено пространство, където да летят или към истинския брой фигури, плюс минус едно, или към погрешен брой. Синият цвят бил сигнал да прибавят, а жълтият - да изваждат.
Пчелите се ориентирали вярно в 75 % от случаите.
Предишни опити демонстрираха, че пчелите могат да броят до четири и даже схващат понятието нула.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР