Френски прокурори не са открили доказателства, че военнослужещи от френските

...
Френски прокурори не са открили доказателства, че военнослужещи от френските
Коментари Харесай

Прекратиха разследването за участие на френската армия в геноцида в Руанда


Френски прокурори не са разкрили доказателства, че военнослужещи от френските въоръжени сили са изиграли роля в геноцида в Руанда през 1994 година, и постановиха делото по проблема да не бъде възобновявано, уточни в изказване прокуратурата, представена от Българска телеграфна агенция.

Разследващите прокурори не са разкрили нищо, което да сочи " директно присъединяване на френските въоръжени сили в закононарушенията, осъществени в бежанските лагери, нито някакво съучастничество в подкрепяне или подпомагане на направилите геноцида сили ", се споделя в изказването.

Франция от десетилетия изпитва скрупули от неуспеха си да спре геноцида в Руанда, по време на който екстремисти от болшинството от етноса хуту избиват 800 000 представители на малцинството от етноса тутси и умерени хуту в границите на 100 дни. Ръководеното от етноса хуту държавно управление на Руанда е имало тесни връзки с Париж по това време.

Независима комисия от историци в отчет за геноцида, показан на президента Еманюел Макрон през март 2021 година, оневиниха Франция за вероятно директно съучастничество, само че я упрекнаха за неуспеха й да предотврати геноцида. Според отчета френски чиновници са били заслепени от колониално мислене, а френското държавно управление носи " сериозна и забележителна виновност " за събитията.

През май 2021 година френската прокуратура заключи, че няма учредения да се предявяват правни искове за това, че Франция носи отговорност за допускането на геноцида.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР