Френски жълти жилетки, недоволните от социалната и данъчната политика на

...
Френски жълти жилетки, недоволните от социалната и данъчната политика на
Коментари Харесай

Френските протестиращи не се отказват от войната срещу Макрон

Френски " жълти жилетки ", недоволните от обществената и данъчната политика на президента Еманюел Макрон, се събраха през вчерашния ден на седми подред съботен митинг, само че бяха много по-малобройни, съобщи Франс прес.

Движението, почнало преди месец и половина, отслабна доста в последните две седмици. По данни на държавното управление предходната събота в митингите са се присъединили към 38 600 души, до момента в който седмица по-рано те бяха 66 000, а в първия ден на демонстрации - на 17 ноември - 282 000 души. По обяд през вчерашния ден протестиращите бяха единствено към 12 000, като в градовете Париж, Марсилия и Нант се събраха по към хиляда. 2400 приканиха за оставката на Макрон в Бордо, където се стигна до конфликти сред протестиращи и силите на реда, които дадоха отговор със сълзотворен газ и гумени патрони на замерването с разнообразни предмети.

В град Метц към 400 души, някои от които с стоманени пръти, се пробваха да пробият редиците на жандармеристите, които също прибягнаха до сълзотворен газ, с цел да ги отхвърлен. Инциденти имаше и на митингите в Тулуза и в Лил, където са били ранени голям брой участници в шествието. В Тулуза се събраха към 1350 души, от които към 650 склонни към принуждение, по данни на управляващите.

Сблъсъци със силите на реда имаше и в град Руан, където беше подпалена вратата на клон на банка.

 

В Нант първите гранати със сълзотворен газ бяха употребявани скоро след началото на шествието. И в двата града се събраха по към хиляда протестиращи.

Много от участниците в това национално придвижване, зародило вън от всякаква политическа или профсъюзна рамка, считат обаче, че намаляването на числеността им се дължи на коледните и новогодишните празници и предвиждат нови многолюдни митинги през януари макар отстъпките от страна на държавното управление. Нови демонстрации се чакат на " Шан-з-Елизе и в новогодишната нощ.
Участниците в днешните митинги насочиха гнева си против медиите. Няколкостотин стачкуващи минаха в шествие през централите на водещи френски малките екрани. Протестиращите, някои от които скандираха " Журналисти - колаборационисти! ", минаха край централните офиси на телевизионната мрежа Бе Еф Ем и държавната " Франс Телевизион ". Те споделиха, че считат да посетят и други малките екрани.

Според радио " Франс енфо ", покрай студиата на Бе Еф Ем е имало конфликти сред стачкуващи и полиция, показва ДПА.

Някои " жълти жилетки " упрекват водещите медии, че отразяват удобно ръководството на президента Макрон и едрия бизнес, и подценяват митингите, макар че те са главната тематика във Франция, откогато на 17 ноември хората излязоха всеобщо на улицата, с цел да изразят гнева си против повишението на налозите върху горивата.

Край постройката на в. " Паризиен " имаше мощен пожар, при който изгоряха няколко автомобила, оповестява противопожарната работа на френската столица, представена от Агенция Франс Прес. Поради случая краткотрайно беше спряно придвижването по преминаващата наоколо линия на метрото. В момента огънят е локализиран, само че не се знае дали пожарът е обвързван с митингите. По информация на самия вестник специалистите са по-склонни да допускат, че първият автомобил се е запалил заради механически недостатък.

Протестиращите в Марсилия принудиха снимачния екип на Бе Еф Ем да напусне региона на шествието с неодобрителни възгласи и викания " Лъжци! ", оповестява ТАСС. " Ние не сме анархисти или мародери, както биха желали да ни показват управляващите ", съобщи един от участниците./ fakti.bg

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР