Френската полиция задържа вчера двама активисти, които бяха окупирали луксозна

...
Френската полиция задържа вчера двама активисти, които бяха окупирали луксозна
Коментари Харесай

Франция задържа активисти, окупирали вила на бившия зет на Путин

Френската полиция задържа през вчерашния ден двама деятели, които бяха окупирали първокласна вила в югозападния френски град Биариц, която съгласно тях е обвързвана с някогашния шурей на съветския президент Владимир Путин, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Французинът Пиер Афнер и Сергей Савелиев, който е избягал от Беларус по политически аргументи, влезнали в къщата в неделя, като възнамерявали да предложат жилището с осем спални за заслон на украински бежанци, съобщи пред Ройтерс Владимир Осечкин, основан в Биариц съветски правозащитник. Впоследствие той разгласи в своя Facebook профил, че арестуваните деятели са били освободени по решение на френската прокуратура.

" Докато управляващите в Съединени американски щати, Обединеното кралство и Франция търсят способи да работят против Русия стопански, ние подхващаме лични дейности ", споделя Савелиев на видеозапис, изработен във вилата с палми.

Той изяснява, че двамата деятели избрали първокласния парцел, тъй като той е обвързван с Кирил Шамалов, някогашен шурей на Путин и заместник-ръководител на петролната компания " Сибур ".

От " Сибур " не са дали отговор на питане за коментар, изпратено от Ройтерс по електронната поща.

Шамалов не е включен в листата с богати предприемачи и други представители на съветския хайлайф, на които Европейският съюз наложи наказания по отношение на нашествието в Украйна. Той обаче е глобен от Англия, отбелязва Ройтерс.

Осечкин е президент на фондация " Нови дисиденти ", която организира акции против нарушаването на човешките права в някогашните руски републики и работи в тясно съдействие с Афнер и Савелиев.

На второ видео, за което се твърди, че е записано във вилата, Савелиев се разхожда из едва осветени стаи и отваря прозорец, с цел да покаже панорама към атлантическото крайбрежие.

Афнер и Савелиев намерили в постройката сметки за комунални услуги, адресирани до компанията SCI Atlantic и до Татяна Шамалова, съобщи Осечкин.

SCI Atlantic е компания за недвижими парцели, на която Шамалов е вписан като шеф във френските регистри.

Агенция Ройтерс е получила копия от сметките, само че прави ангажимента, че не може да ревизира по самостоятелен път тяхната достоверност.

Афнер разгласява през вчерашния ден във Facebook своя фотография пред полицейския сектор, казвайки, че е бил задържан.

Осечкин съобщи, че в парцела може да се настанят удобно повече от 10 бежанци.

" Те ми се обадиха да им оказа помощ... да купят неща в ИКЕА, кревати и чаршафи. Но с плана им е свършено, тъй като полицията ги арестува ", сподели Осечкин.

След това той разгласи във Facebook, че деятелите са освободени, поздрави Франция за това решение и благодари на оказалите подпомагане публицисти.

Вчера в Лондон полицията се намеси, с цел да изсели хора, които бяха окупирали имение, за което се допуска, че принадлежи на съветския милиардер Олег Дерипаска, включен в английския санкционен лист предходната седмица, отбелязва Ройтерс.
Испания задържа яхта за 140 милиона $ на олигарха Сергей Чемезов
Испания краткотрайно задържа яхта за 140 милиона $ на съветски олигарх в Барселона през вчерашния ден. Два източника споделиха, че плавателният съд е благосъстоятелност на ръководителя на съветския държавен конгломерат " Ростех " Сергей Чемезов, който е съдружник на президента Владимир Путин, заяви Ройтерс.

" Днес иззехме - техническият термин е краткотрайно арестувана - яхта, принадлежаща на един от главните олигарси в Русия ", съобщи испанският министър председател Педро Санчес. " Става дума за яхта, която по наша оценка коства 140 милиона $ ", посочи той. " Ще има и още ", добави Санчес, без да даде детайлности.

Сайтът за мониторинг на морския трафик Marine Traffic съобщи, че яхтите, свързани с двама други олигарси, които към момента не са глобени, също са закотвени в Барселона.

85-метровата суперяхта Valerie принадлежи на Сергей Чемезов - някогашен офицер от Комитет за Държавна сигурност (на СССР), който оглавява държавния конгломерат " Ростех ", споделиха два източника на Ройтерс. Плаващият под флага на Сейнт Винсент и Гренадини съд е регистриран на името на доведената щерка на Чемезов, Анастасия Игнатова, посредством сдружение на Британските Вирджински острови, съгласно публикация, оповестена предходната година вследствие на приключването на информация от " Документите Пандора ".

Западът наложи наказания на съветски милиардери, замрази държавни активи на Русия и отряза огромна част от корпоративния бранш на страната от световната стопанска система след нашествието в Украйна на 24 февруари.

На Чемезов бяха наложени наказания от Съединени американски щати през 2014 година и от Англия през 2020 година поради анексирането на Крим от Русия. Този месец той беше прибавен в в описите със наказания на Съединените щати и Австралия. Американските наказания са ориентирани освен против шефа на " Ростех ", само че и против доведената му щерка, неговата брачна половинка и сина му.

Чемезов не е включен в последния европейски санкционен лист, само че Европейски Съюз наложи ограничения против него още през 2014 година

Яхтата е в Барселона от 9 февруари, съгласно Marine Traffic, и до през вчерашния ден е била в ремонт в корабостроителницата MB92.

Плавателният съд ще остане арестуван, до момента в който испанските управляващи потвърдят кой е притежателят му и дали той е включен в санкционния лист, заяви държавен източник.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР