Френската писателка Мариз Конде почина на 90-годишна възраст, предаде АФП,

...
Френската писателка Мариз Конде почина на 90-годишна възраст, предаде АФП,
Коментари Харесай

Френската писателка Мариз Конде почина на 90 години

Френската писателка Мариз Конде умря на 90-годишна възраст, съобщи Агенция Франс Прес, на която се базира Българска телеграфна агенция.

Смъртта на родената в Гваделупа авторка е настъпила в понеделник вечерта в болничното заведение в Апт, Югоизточна Франция, заяви брачният партньор ѝ Ричард Филкокс.

Родена на 11 февруари 1934 година, Мариз Конде написа към тридесет книги за Африка, робството и множеството идентичности на чернокожите. Тя е доста известна и в Съединени американски щати, където живее двадесет години в Ню Йорк, открива и управлява център за франкофонски проучвания в Колумбийския университет, напомня Агенция Франс Прес.

" Винаги сме работили дружно...,  надълбоко се възхищавах на нейните въздействие и храброст ", съобщи пред Агенция Франс Прес нейният издател Лоран Лафон.

Конде стартира да написа, когато е на 42-годишна възраст, след дванадесет години живот и ограничения в Африка и с помощта на новия си сателит Ричард Филкокс, който става неин преводач. Сред най-известните й романи е " Сегу " (1984–1985).

Мариз Конде е номинирана няколко пъти за Нобелова премия за литература, предходната година, когато Георги Господинов завоюва " Букър " за задгранична литература, тя беше в късия лист на кандидатите и беше тогава най-възрастният публицист, номиниран за премията.

Тя живееше в Горд, малко селце в Прованс, където се заселва през 80-те години на предишния век. Там тя диктува на другар последната си книга - L`Evangile du nouveau monde, нейното пренаписване на Новия завет, отбелязва Агенция Франс Прес. Конде страдаше от неврологично заболяване.
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР