Френската легенда в света на скалното катерене Антоан льо Менестрел

...
Френската легенда в света на скалното катерене Антоан льо Менестрел
Коментари Харесай

Паркур пърформънс по сградите на площад “Славейков” ще представи френският артист и катерач Антоан льо Менестрел на 30 март |

Френската легенда в света на скалното катерене Антоан льо Менестрел ще се трансформира в център на атрактивен пърформънс в сърцето на София на 30 март от 17 ч.

Ще го забележим в деяние в периметъра на площад “Славейков ”, където той ще изкатери в паркур жанр фасадите на знакови за столицата здания. Спектакълът LÁmant ще ни подари с една нова вероятност към катеренето - ще ни изненада прелестно, че то може да бъде не просто спорт, а изтънчено изкуство - нещо, което Менестрел съобразително назовава “вертикална хореография ”. Французинът не признава жанрови избрания, а границите на танца, поезията и техниката в катеренето се размиват в една впечатляваща в динамичността си сценичност - отвесен вълшебен балет, празник за сетивата и провокация към нашето въображение.

Маршрутът на Менестрел ще премине през фасадите на бившето кино “Култура ”, Френския културен институт и Градската библиотека. По време на спектакъла паркирането и придвижването на коли на алеята пред входа на Министерството на културата и Библиотеката ще бъде неразрешено.

След края на демонстрацията Менестрел се включва във втория ден от програмата на фестивала ‘Дни на провокациите ”(29-31 март, кино Люмиер) - годишен конгрес за спортове навън, планинарство, завършения и деен метод на живот. Французинът е специфичен посетител на събитието по покана на уредниците на форума от “Планини и хора - асоциация на планинските водачи, магазини “Стената ” и Френския културен институт.



Менестрел ще показа на сцената на събитието своя премиерен за България филм L`ESCALADE LIBEREE, отдаден на неговата обичана канара Buoux в Южна Франция, където са основани и преминати едни от най-трудните катерачни турове на 90-те години. Това е една открита изповед за неговия катерачен път, преосмислен от него като " освободен " от рестриктивните мерки на нормите в катеренето, проповядвани от самия него като по-млад. " Научете се да обичате пътя, а не задачата. Грижете се за тялото си и споделяйте изкачването. ", поучава той в лентата.

Роденият през 1962 година в Париж Менестрел е измежду тези, които вършат вероятен „ взрива ” на катеренето в Европа при започване на 80-те. През годините е интернационален арбитър по катерене и изобретател на направления, само че търсенията му се простират надалеч оттатък - в проучване на отвесните измерения той се трансформира във въодушевяващ актьор и мъдрец, същинско събитие на нашето време.

Освен Антоан льо Менестрел като специфичен посетител на “Дни на провокациите ” ще дойде и френско-американският кино продуцент Люк Харди, основател на кино лентата The Pursuit of Endurance ” - продукция, която също ще гледаме за първи път на огромен екран у нас в границите на “Дните ”. Това е изключително забавен от днешна позиция документален план по следите на безследно потъналия под ледовете на Антарктида транспортен съд Endurance. С него полярният откривател Ърнест Шекълтън прави своята епична полярна експедиция в тъмните години на Първата международна война. Само преди броени дни публично бе оповестено, че митичният транспортен съд е открит съвсем недокоснат цели 107 години по-късно!

Още министър председатели от света на приключенско кино, презентации, интерактивни работилници и разнородни полемики могат да се видят в трите дни на фестивала ‘Дни на провокациите ”.

Пълната стратегия по какъв начин да се снабдите с билети може да се види тук: /
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР