Френската компания Талес и израелската компания Веринт публикуваха днес световен

...
Френската компания Талес и израелската компания Веринт публикуваха днес световен
Коментари Харесай

Най-опасните организации в киберпространството са държавните

Френската компания Талес и израелската компания Веринт разгласиха през днешния ден международен годишник с най-опасните организации в киберпространството, съобщи Франс прес.

В годишника попадат огромен брой държавни и полудържавни организации. От общо 66-те организации в годишника 49 % от тях са държавни или се употребяват от поддръжката на избрана страна и правят най-вече кибершпионаж, политическа дестабилизация и бойкот, 26 % са на така наречен "хактивисти " (екстремисти, настоящи по идеологически, религиозни и политически мотиви), 20 % са организации за киберпрестъпления с користна цел, а пет % - за кибертероризъм.

Сред най-опасните организации от позиция на трудност на употребяваните средства максимален е броят на съветските (те заемат четири от първите 10 места в годишника). Следват ги китайските организации (заемащи три от първите 10 места). Сред първите 10 най-опасни организации са още една виетнамска, една иранска и една френска.

Някои организации, като съветските и китайските, наподобява от време на време "умишлено разрешават да бъдат разпознати, с цел да показват равнището на уменията си ", сподели пред публицисти Иван Фонтеренски, член на екипа, изготвил годишника.

"Преди известно време имаше случай на хакерска атака против кораби край крайбрежията на Индонезия. Разследванията демонстрираха, че китайска организация съзнателно е атакувала корабите със злонамерен програмен продукт, с цел да бъде разкрита и с цел да се разбере за наличието й ", сподели специалистът.

Американските организации обаче са извънредно дискретни и за тях е събрана доста малко информация, отбелязва Франс прес.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР