Френската финансова прокуратура е открила предварително разследване срещу председателя на

...
Френската финансова прокуратура е открила предварително разследване срещу председателя на
Коментари Харесай

Париж разследва централен банкер

Френската финансова прокуратура е разкрила авансово следствие против ръководителя на Ливанската центрана банка - Риад Саламе - по обвинявания, че персоналното му положение и недвижими парцели са добити по противозаконен метод.

Френските инспекции са почнали в края на май и са за конспирация и пране на пари като част от проведена група. Те са се задействали откакто две антикорупционни организации са внесли поотделно искания да се изследва дали Саламе е трансферирал непозволено добити средства отвън Ливан преди началото на банковата рецесия в страната през 2019-а и е отказал достъп на милиони жители до личните им активи. Ищците настояват, че банкерът, трима членове на фамилията му и непосредствен помощник от банката са употребявали противозаконни приходи, с цел да изградят " богато завещание " в Европа.

Правните дейности на Франция следват федералната прокуратура на Швейцария, която през предходната година подложи на щателна инспекция задграничните активи на Саламе и фамилията му. За тях банкерът твърди, че са законни вложения, направени с парите, които той е спечелил до момента в който е работил в " Мерил Линч " преди през 1993-а да оглави Ливанската централна банка. Швейцарските управляващи проверяват преводи за близо 300 млн. щ. $ от сметки в институцията до сметки в Швейцария. 

Поверките са удар по репутацията на Саламе, който от години е възхваляван, че е съумял да стабилизира стопанската система на Ливан в изискванията на политическо напрежение и районни спорове. Не липсваха и рецензии за метода, по който организира паричната политика по времето на дълбока икономическа рецесия. В отсъствието на политическо водачество обаче ролята на Саламе стана витално значима. А Световната банка стигна до там, че дефинира Ливанската централна банка като " съвсем извънреден паричен пълководец ". Самият Саламе беше спряган даже за евентуална кандидатура за президент. След всеобщите митинги в Ливан през октомври 2019-а против политическата класа, упреквана, че е опразнила държавната хазна, Саламе също попадна под прицела на публичното неодобрение.

Ливан е в тежка икономическа рецесия, резултат от десетилетия на неприятно ръководство и корупция, която доближи пагубни размери по време на пандемията от ковид и взривовте на пристанището на Бейрут през август 2020-а. Миналата седмица Световната банка разгласи, че ливанския банков крах " евентуално ще попадне в топ 10, и даже в най-тежките три финансови рецесии от средата на ХІХ век " откакто Брутният вътрешен продукт на страната слезе от от 55 милиарда щ. $ през 2018-а на едвам 33 милиарда $ през 2020-а.

Саламе отхвърля обвиняванията, произлизащи от швейцарското дело. Адвокатът му удостоверява френското следствие, само че го окачествява като медийна или политическата поръчка. Самият Саламе е споделил преди време за " Блумбърг нюз ", че персоналното му положение е било 23 млн. щ. $ когато през 1993-а е поел ръководството на Ливанската централна банка. Заплатата му в " Мерил Линч " е била 165 хиляди щ. $.

Ищците се надяват френското следствие да се концентрира върху банковите медиатори, замесени в осъществените транзакции, както и върху играчите от ливанска страна. Тяхната цел е да желаят реставрация на всички нелегално добити активи, които да се върнат на жителите на Ливан.

Парижки юристи, профилирани в закононарушения на белите якички, показват, че дейностите на финансовата прокуратура са идентични на предходни случаи, в които следователи са проверявали френски активи на публични задгранични представители, с цел да открият дали са получени непозволено. 

През 2017-а по сходен проблем са отнети активите на вицепрезидента на Екваториална Гвинея и против него е издадена и присъда. Идентични акции е имало и против политическите водачи на Габон и на Република Конго, както и против живеещия в заточение чичо на сирийския президент и против сина на президента на Екваториална Гвинея. На 11 май пък " БНП Париба " бе упрекната в пране на пари от корупция и подкупи като част от следствие на френската благосъстоятелност на починалия президент на Габон - Омар Бонго.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР