Фразата на гърба на iPhone - “Проектирано от Apple в

...
Фразата на гърба на iPhone - “Проектирано от Apple в
Коментари Харесай

Ще бъде ли пометена Apple от търговската война

Фразата на гърба на iPhone - “Проектирано от Apple в Калифорния. Сглобено в Китай ” - акцентира основната причина за големия триумф на компанията, само че също по този начин демонстрира какъв брой изложена на заплаха е от ексалиращата комерсиална борба сред Съединени американски щати и Китай, написа в собствен разбор Wall Street Journal.

Сглобявайки телефоните си в Китай, Apple се възползва от големия брой служащи в Китай и от страхотните индустриални благоприятни условия в страната. Но също по този начин направи iPhone най-печелившия артикул на Apple в китайския експорт - подобен, който може да бъде обект на митатата в границите на комерсиалните разногласия.

Същевременно Китай сега е най-важният пазар на Apple отвън Съединени американски щати, което остава компанията изключително уязвима, в случай че Пекин реши да окаже напън върху продажбите ѝ.

“Те би трябвало да са обезпокоени ”, разяснява Дейвид Долър от Brookings Institution.

Смартфоните не бяха включени в наложените на 6 юли мита върху китайски артикули за 34 милиарда $, нито при втория рунд за 16 милиарда $, който се чака през август. Те не станаха жертва и на третия рунд от мита върху артикули за 200 милиарда $, който администрацията на Тръмп вкара по-рано този месец.

Но в този момент президентът на Съединени американски щати заплашва с ограничения за общо 500 милиарда $ против вноса, които ще покриват съвсем всичко, което Китай внася в Съединени американски щати, в това число iPhone, настояват специалисти по търговия.

Съединени американски щати е внесла мобилни телефони на стойност 45 милиарда $ от Китай през предходната година, сочат данни на Международния търговски център.

Китай внася доста по-малко от Съединени американски щати - артикули за към 130 милиарда $ годишно, което лимитира опциите за равностойно въвеждане на мита. Но Китай може да си отмъсти с по-големи отговорности и наказателни дейности против американските компании.

Apple евентуално ще бъде измежду задачите на азиатската страна, защото iPhone има 9% дял от локалния пазар съгласно Долър и други специалисти в търговията. Технологичният колос отхвърля да разяснява този въпрос.

Главният изпълнителен шеф на компанията Тим Кук, който заложи доста на китайския бизнес на компанията, резервира нормалната си хладнокръвност, до момента в който напрежението сред двете страни се повишаваше, като в същото време ухажваше управляващите в Пекин и Вашингтон. През март той посети Пекин и прикани за отворена търговия. Това се случи на събитие, проведено от китайското държавно управление.

“Компаниите, които се ангажират с отвореност, които се ангажират с търговия, с многообразие, са тези, които се показват извънредно ”, кааз Кук.

При визитата си в Белия дом през април Кук е споделил на президента, че митата не са верният метод при търговски проблеми, изясни самият Кук малко по-късно в телевизионно изявление.

За Вашингон и Пекин въвличането на Apple в комерсиалната война носи опасности. Тръмп може да разгневи американските консуматори, в случай че митата създадат известния iPhone по-скъп. Това може да засегне и най-високо оценената компания в света, която е дала обещание да способства с 350 милиарда $ в американската стопанска система през идващите пет години.

Китай също има интерес да резервира мира, като се има поради броят на работните места, които Apple дава. Около 10 хиляди души в Китай работят непосредствено за Apple, показва компанията. Индиректно компанията е виновна за към 3 млн. позиции в своята верига за доставки, която включва известния производител Foxconn Technology. Освен това предлага работа на към 1,5 млн. разработчици на приложения в Китай.

“Това е нож с две остриета. Ако китайското държавно управление в действителност се опита да направи нещо, то ще си навреди ”, разяснява Юцин Син, професор по стопанска система в National Graduate Institute for Policy Studies в Токио.

Apple пък е по-уязвима от мита върху смарт телефоните от своите съперници, тъй като не е диверсифицирала своето произвеждане.

Samsung Electronics създава повече от 80% от своите смарт телефони отвън Китай и може да избегне сходни проблеми.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР