Франция ще се съобрази с условията на искането на Буркина

...
Франция ще се съобрази с условията на искането на Буркина
Коментари Харесай

Франция изтегля войските си от Буркина Фасо до месец

Франция ще се съобрази с изискванията на настояването на Буркина Фасо за евакуиране на войските й от западноафриканската страна до месец, заяви френското външно министерство, представено от Ройтерс.

В понеделник управляващите в Буркина Фасо споделиха, че са решили да прекратят военното съглашение, позволяващо на френските войски да се бият против бунтовниците на нейна територия, тъй като държавното управление желае страната да се пази сама.



" Във вторник, на 24 януари, публично получихме съобщение за денонсиране от страна на държавното управление на Буркина Фасо на съглашението от 2018 година, отнасящо се до статута на френските войски, намиращи се в тази страна ", уточни говорителка на министерството в изказване, изпратено на Ройтерс.

В сходство с изискванията на съглашението, денонсирането му влиза в действие един месец след приемане на документално съобщение. Ще се съобразим с изискванията на това съглашение като осъществим настояването ", са споделя още в изказването.

Западноафриканската страна се бори с ислямистки размирен групировки , свързани с Ал Каида и " Ислямска страна ", които управляват огромни елементи от територията ѝ, и са прокудили от домовете им милиони хора в района на Сахел, показва Ройтерс.

Националната телевизия на Буркина Фасо заяви в събота, че държавното управление е денонсирало военното съглашение от 2018 година с Париж на 18 януари, давайки на Франция един месец да изтегли войските си.

Франция е оставила сред 200 и 400 членове на специфичните си сили на територията на западноафриканската страна . Тя изтегли войските си от Мали предходната година, откакто военната хунта подписа договорка с съветската частна военна компания " Вагнер " за взаимни интервенции против бунтовниците, отбелязва Ройтерс.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР