Франция ще изпрати на САЩ нова Статуя на свободата, съобщи

...
Франция ще изпрати на САЩ нова Статуя на свободата, съобщи
Коментари Харесай

САЩ ще се сдобият с още една Статуя на свободата

Франция ще изпрати на Съединени американски щати нова Статуя на свободата, заяви ``Журнал дьо диманш``, съобщи БГНЕС. Очаква се статуята да пристигне в Ню Йорк на 4 юли, Деня на независимостта на Съединени американски щати. Монументът ще бъде доста по-малък от този, който може да се види край крайбрежията на Ню Йорк - 2,83 метра.

Статуята на свободата, изобразяваща римската богиня Либертас, е подарък от Франция за Америка в символ на другарството сред двете народи и бележи стогодишнината от независимостта на Съединени американски щати. Тя е проектирана от Фредерик Огюст Бартолди, а Густав Айфел, конструкторът на Айфеловата кула, проектира вътрешната носеща структура. По-малката ѝ ``сестра`` има сходно значение - да символизира историческите връзки сред двете страни. ``Искахме да се свържем още веднъж с тази френско-американска история``, сподели френският дипломат във Вашингтон Филип Етиен, добавяйки, че монументът ``е двоен знак на свобода``.

Според ``Журнал дьо диманш``, когато концепцията е била замислена през юли 2019 година, тя е трябвало да покаже на Съединени американски щати, че ``Франция остава лоялна на духа на приятелство`` между двете страни, зародил в общата им история. Франция поддържа американските колонии в битката им за самостоятелност против Англия през XVIII век.

Проектът обаче беше отсрочен заради пандемията от COVID-19 и още веднъж стана настоящ през зимата. Монументът ще бъде подложен в градината на резиденцията на френския дипломат във Вашингтон, окръг Колумбия, където ще остане в продължение на 10 години.

Жестът на Париж идва в миг, когато се следят първите резултати от идването на Джо Байдън на власт в връзките САЩ-ЕС. Те се усъвършенстваха доста, макар че някои се оплакват от непрекъснатата ``изключителност`` на Щатите. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР