Франция обяви нови мерки за справяне с домашното насилие, предаде

...
Франция обяви нови мерки за справяне с домашното насилие, предаде
Коментари Харесай

Франция с по-строги мерки срещу насилието над жени

Франция разгласи нови ограничения за справяне с домашното принуждение, съобщи The New York Times.

Те бяха оповестени през днешния ден, Международния ден на Организация на обединените нации за битка с насилието над дами и девойки.

Правозащитните организации приветстваха измененията, само че обявиха, че предложенията на държавното управление не са задоволителни и не са отпуснати задоволително средства, с цел да бъдат ограниченията ефикасни.

Френското държавно управление разкри новите ограничения на фона на стряскащата статистика за убитите или потърпевши дами във Франция.

Само за предходната година 121 дами са били убити от сегашни или някогашни сътрудници.

Според данни на държавното управление, една жена бива убита във Франция на всеки три дни , което е един от най-високите проценти в Западна Европа.

Всяка година във Франция почти 219 000 дами на възраст от 18 до 75 години са обект на физическо или полово принуждение от сегашни или някогашни сътрудници, само че единствено 20 % подават публични тъжби, демонстрира държавната статистика.

Десетки хиляди се събраха в Париж и други градове в събота, с цел да стачкуват против насилието, учредено на пола във Франция.

На маршовете участниците, облечени в лилаво, носеха плакати с имената, фотосите и годините на жертви на домашно принуждение. Кампания с плакати и графити в цялата страна също предизвести за зараза от " фемицид " - принуждение против дами, учредено точно на половата им принадлежност.

Премиерът Едуар Филип съобщи, че прекомерно дълго време е съществувало " групово безмълвие " за неспособността да се реши казусът.

" Това безмълвие убива и продължава да го прави ", сподели Филип на конференция в Париж, с цел да очертае новите ограничения, които се появиха след месеци съвещания сред френските управляващи, юристи, прокурори и асоциации.

Филип сподели, че държавното управление ще работи за това първо в учебните заведения да се увеличи осведомеността за насилието, учредено на пола. Ще се открие денонощна телефонна линия за домашно принуждение. Броят на обществените служащи в полицейските ръководства ще се усили.

" Като го влагаме в закона, ние споделяме на тези дами: " Вие не сте отговорни за протичащото се, вие сте жертвите ", сподели министър председателят.

Правителството ще наложи по-строги санкции за сътрудниците, които тормозят и упорстват дамите да се пробват да се самоубият.

Някои от предлаганите ограничения обаче срещнаха отпор, като да вземем за пример плануваното право на лекарите да придвижват сигнали за принуждение, макар отхвърли на пациенти. Според критиците на тази мярка, по този начин се нарушава конфиденциалността сред доктор и пациент.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР