Франция налага задължително родителско съгласие за социалните мрежи, предаде Франс

...
Франция налага задължително родителско съгласие за социалните мрежи, предаде Франс
Коментари Харесай

Франция се готви да въведе изискване за "дигитално пълнолетие"

Франция постанова наложително родителско единодушие за обществените мрежи, съобщи " Франс прес ".

Мярката се съдържа в законопроект, който през вчерашния ден бе признат единомислещо в долната камара на Народното събрание - Националното заседание, а през днешния ден се чака да бъде утвърдена и от Сената.

Тя задължава обществените мрежи, като " ТикТок ", " Снапчат " или " Инстаграм ", да ревизират възрастта на техните консуматори и когато се окаже, че даден консуматор е под 15 години, да изискват родителско единодушие той да употребява обществената платформа.

Датата за влизане в действие на нормативния акт обаче не е ясна, тъй като това зависи и от мнението на Европейската комисия. Тя би трябвало да се произнесе дали той е в сходство с европейското право.

Социалните мрежи ще имат една година, с цел да се подчинят на наредбите, когато става дума за нови техни клиенти и две години за към този момент съществуващи сметки. Техническите елементи са към момента обект на полемики.

Така нареченото " цифрово пълноправие ", закрепено на 15 години, за което се приказва в текста, не е оригиналност във Франция. То беше въведено в страната през 2018 година чрез използване на европейски нормативен акт. Но този предел касаеше до момента значително възрастта, под която, е нужно родителско единодушие, за обработка на персоналните данни на малолетно лице.
На доктрина обществените мрежи във Франция не могат да одобряват клиенти под 13 години. Но на процедура това не се съблюдава. Средно в тях подрастващите се записват за първи път на към 8 години и половина. А над половината от децата от групата 10-14 години към този момент участват в тези мрежи, демонстрират данни на Националната комисия за цифровизация и свободи.

Когато новите разпореждания влязат мощ за обществените мрежи, то тези от тях, които не ги съблюдават, ще получат санкция, възлизаща на до 1 % от международния им оборот.

 Децата в Юта ще се нуждаят от единодушие на родителите, с цел да употребяват обществени мрежи Децата в Юта ще се нуждаят от единодушие на родителите, с цел да употребяват обществени мрежи

Новите ограничения разрешават и настойник на дете под 15 години да може да дава изискваното единодушие и постановат на мрежите да задействат механизъм за надзор на времето на потреблението им от малолетните.

По време на дебатите за новия нормативен акт в пленарната зала бяха изброени рисковете пред подрастващите, произлизащи от обществените мрежи, измежду които порнографията, онлайн издевателството, пристрастяващите способи за привличане на вниманието и налагането на недостижими стандарти за хубост.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР