Франция мобилизира стотици полицаи, за да си върне контрола върху

...
Франция мобилизира стотици полицаи, за да си върне контрола върху
Коментари Харесай

Франция е изпратила над 600 полицаи да потушат размириците в Нова Каледония

Франция активизира стотици служители на реда, с цел да си върне контрола върху основния път, свързващ летището със столицата на Нова Каледония Нумея, и да възвърне реда на острова след дни на безредици, заяви Ройтерс, базирайки се на обява на министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен в обществената платформа Х.

Дарманен сподели, че повече от 600 служители на реда са мобилизирани за почистване на барикадите, сложени от групи, блокирали 60-километровия път, като 100 от жандармеристите са част от особено тежковъоръжено поделение.

По-рано през седмицата в ръководената от Франция територия в южната част на Тихия океан избухнаха безредици, провокирани от гнева на коренното население - канаки - поради конституционна корекция, утвърдена от законодателите в Париж. Оттогава насам отвъдморската територия изпитва усложнения при разпределението на храна и медикаменти поради блокадите по пътищата, а летището е затворено.

Промяната в конституцията ще разреши на французите, които са живели в Нова Каледония най-малко 10 години, да гласоподават на локалните избори, което съгласно някои локални водачи ще понижи тежестта на гласовете на канаките. 

В резултат на конфликтите починаха шестима души, редица коли и предприятия се опожаряват, а магазините се разграбват. В сряда Франция разгласи изключително състояние на острова, напомня Българска телеграфна агенция.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР