Франция и Италия подписаха в петък договор за укрепване на

...
Франция и Италия подписаха в петък договор за укрепване на
Коментари Харесай

Франция и Италия заздравиха двустранните отношения с ново споразумение

Франция и Италия подписаха в петък контракт за подсилване на двустранните връзки и усилване на координацията в Европа. Това се случва в миг, в който дипломацията на Европейски Съюз е сложена на тестване от напускането на немския канцлер Ангела Меркел.

Френският президент Еманюел Макрон и италианският министър-председател Марио Драги сложиха имената си под новото съглашение в двореца на хълма Квиринал в Рим, съобщи Ройтерс.

" Договорът бележи исторически момент в връзките сред нашите две страни. Франция и Италия укрепват още повече дипломатическите, комерсиалните, политическите и културните си връзки ", съобщи Драги пред кореспонденти.

Макрон пък разяснява, че споразумението не слага под въпрос отношенията на Франция с Германия, а ги добавя и има за цел да даде подтик на цяла Европа.

Сред задачите, изложени в документа от 15 страници, са усилване на военните връзки, дори на промишлено ниво, и взаимна работа за повишение на отбранителните качества на Стария континент.

" Искаме по-силна и по-суверенна Европа... Европа, която знае по какъв начин да пази границите си и да се отбранява ", сподели още Макрон.

Церемонията по подписването се състоя дни откакто в Германия беше контрактуван нов съдружен пакт, слагащ завършек на 16-годишното ръководство на Ангела Меркел. Тя бе неоспорим водач на Европа и откри изключително близки връзки с няколко поредни френски президенти, добавя Ройтерс.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР