Франция и Германия се споразумяха да разработят нов изтребител, за

...
Франция и Германия се споразумяха да разработят нов изтребител, за
Коментари Харесай

Франция и Германия ще разработват нов европейски изтребител

Франция и Германия се споразумяха да разработят нов изтребител, с цел да заменят съществуващите си въздушни ескадри, като част от серия ограничения за възстановяване на съдействието в региона на защитата и сигурността, демонстрира документ, оповестен след френско-германска държавна среща, състояла се през днешния ден в Париж, съобщи Ройтерс.

Двете страни ще приготвят доникъде на 2018 година пътна карта за създаване на новия аероплан, се споделя в документа.

Френското и немското държавно управление одобриха също да основат и рамка за съдействие за основаването на идващия щурмови хеликоптер „ Тайгър” и на тактически ракети „ въздух – земя”.

„ Искаме да имаме едно ново потомство бойни самолети, при което Европа ще има единение на плановете и иновациите”, съобщи френският президент Еманюел Макрон на взаимна конференция с немския канцлер Ангела Меркел.

„ Трябва да се опростят нещата, с цел да бъдем доста по-ефикасни”, добави той, представен от Франс прес.

Документът оповестява също, че двете страни са приели да работят дружно по закупуването на наземна техника, в това число тежки танкове и артилерия.

Очаква се до края на 2019 година да бъде подписан контракт за ръководения от Германия план „ Юродрон”, отбелязва Ройтерс.

С плана за военен аероплан се поставя завършек на разрива, появил се откакто през 80-те години на предишния век Франция се отдръпна от плана „ Юрофайтър” и сътвори личния си аероплан „ Рафал” посредством компанията „ Дасо авиасион”.

В документа се показва, че новата бойна система, която съгласно анализаторите може да включва както пилотирани, по този начин и безпилотни самолети, ще размени както „ Юрофайтър”, по този начин и „ Рафал”.

Не се прецизира обаче дали и каква роля ще играе Англия – водещата военна мощ в Европа, която е сътрудник в плана „ Юрофайтър”, дружно с Германия, Испания и Италия – в създаването на новия аероплан.

В момента Европа има три бойни самолета – „ Юрофайтър тайфун”, френския „ Рафал” и шведския „ Грипен”.

Някои анализатори, работещи в региона на защитата считат, че заради бюджетния напън и огромните разноски по създаването, може да остане единствено един модел, отбелязва Ройтерс.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР