Европейската комисия потвърди позицията, че Румъния и България са напълно

...
Европейската комисия потвърди позицията, че Румъния и България са напълно
Коментари Харесай

ЕК: Румъния и България са напълно подготвени за цялостно присъединяване към Шенген

Европейската комисия удостовери позицията, че Румъния и България са изцяло готови за изцяло присъединение към Шенгенското пространство, оповестява организация " Аджерпрес ", като се базира на представител на Европейската комисия. 
 
Говорителят е дал отговор на въпрос по какъв начин ще се отрази въвеждането на инспекции по вътрешните граници в Шенген на процеса на разширение на пространството за свободно придвижване посредством цялостната интеграция на Румъния и България и със сухопътните им граници.
 
" Позицията на Европейска комисия е ясна и беше показана от председателката Урсула фон дер Лайен в политическите насоки за идващия изпълнителен орган на Европейски Съюз: " България и Румъния са потвърдили своя потенциал в ръководството на границите и връщането на мигранти. Те са подготвени и следва да се възползват напълно от Шенгенското пространство ", е декларирал представител на Европейската комисия пред румънската организация.
 
 Европейска комисия Европейска комисия Източник: Zonanews
Съветът ще би трябвало да вземе в допълнение решение, с цел да дефинира датата за анулация на инспекциите по вътрешните сухопътни граници сред България, Румъния и останалите страни от Шенген. Комисията ще продължи да оказва цялата нужна поддръжка на председателството на Съвета, с цел да подсигурява, че решение за сухопътните граници може да бъде взето през 2024 година, е показал представителят на Европейска комисия.
 
Румъния и България влязоха в Шенгенското пространство с въздушните и морските си граници на 31 март тази година. Причината за частичното присъединение е ветото, наложено от Австрия - единствената страна членка на Европейски Съюз, изразила възражения, водена от опасения за приток на претенденти за леговище.
 
Преди 10 дни Германия вкара инспекции по сухопътните си граници за интервал от шест месеца, с цел да се бори с незаконната имиграция. Германските управляващи към този момент бяха въвели инспекции по границата с някои страни, а от 16 септември тези ограничения бяха разширени и по границата с Люксембург, Белгия, Нидерландия и Дания.
 
За да се причислят Румъния и България към Шенгенското пространство и със сухопътните си граници, е належащо ново политическо решение на Съвета на Европейски Съюз по правораздаване и вътрешни работи.
 
Ръководителката на Представителството на Европейската комисия в България Йорданка Чобанова сподели по-рано тази седмица, че " на 10 октомври следва европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон, дружно с министъра на вътрешните работи на Унгария, да предложат на Съвета на Европейски Съюз да бъдат отстранени инспекциите по сухопътните граници ". Чобанова изрази убеденост, че до края на тази година решението ще бъде взето.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР