Франция и България ще работят заедно за общ европейски стандарт

...
Франция и България ще работят заедно за общ европейски стандарт
Коментари Харесай

Франция и България ще работят заедно за опазване на културното наследство

Франция и България ще работят дружно за общ европейски стандарт за запазване на културното завещание и битката с трафика и фалшификацията на културни полезности. За това се договориха през днешния ден в Париж ръководителят на парламентарната комисия по просвета и медии Вежди Рашидов и френският му сътрудник Брюно Щудер. Във френската столица Рашидов се срещна и с ръководители на Лувъра и музея Роден.


Франция се причисли към Германия, Италия и Чехия и застана зад концепцията на Вежди Рашидов за основаване на общ европейски стандарт за запазване на културното завещание. Председателят на комисията по просвета и медии разиска тематиките за битката с трафика и имитация на творби на изкуството, както и за подправените вести в диалозите си във френското Национално заседание.
Вежди Рашидов, ръководител на Комисията по просвета и медии в Народно събрание: Основните пазители на културните ни полезности са огромните музеи. Именно за това в тях са тези специалисти от които ние имаме потребност и те ще бъдат доста добър мотор когато построяваме европейски стандарти и закони за незаконния трафик на културни полезности, за фалшификатите, които получават тип на промишленост. Дошло е времето, когато би трябвало да органичим всичко това.
Зад българската самодейност застанаха и влиятелните музеи Лувър и Роден.
Синхрон Катрин Шевийо - шеф на музея Роден: Подкрепяме изцяло концепцията на господин Рашидов, още повече поради това, че музеят Роден постоянно е жертва на фалшификации и измами в огромни размери. Мисля, че всички страни имаме изгода от това да се съберем дружно и да споделим свои практики за справяне с този в действителност огромен проблем.
През май следващата година София ще бъде столица на европейски конгрес за битка с противозаконния транспорт на творби на изкуството, а Рашидов, по чиято самодейност се провежда събитието е безапелационен, че България има какво да покаже пред Европа.
Вежди Рашидов - ръководител на Комисията по просвета и медии в Народно събрание: Ние все повтаряме клишето 1300 години. България има подземен си 5-6 цивилизации. Ние би трябвало да сме наясно, че сме една от водещите народи в областта на културата.
От Лувъра за страната ни пристигна скъпо самопризнание, обвързвано работата на Рашидов през последните години. И удостоверение, че положителното партньорство ще продължи.
Вежди Рашидов - ръководител на парламентарната комисия по просвета и медии: Ето, вижте с каква лекост поддържаме връзка с сътрудниците от Лувъра, като равни с равни. Нямаме комплекс за непълноценност. Вие през днешния ден се убедихте в едно - не сме дребното братче.
От Лувъра Рашидов получи удостоверение, че положителното съдействие ще продължи като оценка на досегашното скъпо партньорство с него.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР