Франция е против ново разширяване на ЕС и настоява Брюксел

...
Франция е против ново разширяване на ЕС и настоява Брюксел
Коментари Харесай

Франция блокира ново разширяване на ЕС

Франция е срещу ново разширение на Европейски Съюз и упорства Брюксел да промени методологията си за договаряния със страните кандидатки, преди да стартира разговори със Северна Македония и Албания, заяви електронното издание " ИЮ Обзървър ". Това стана ясно малко преди извършения през вчерашния ден в Люксембург Съвет по общи въпроси на Европейски Съюз, на който се очакваше двете страни да получат зелена светлина за начало на договарянията за присъединение към Европейски Съюз. Френският министър по европейските въпроси Амели дьо Моншален обаче обяви, че първо би трябвало да бъде направена промяна на процеса по разширение и на договарянията, който тя определи като  " безкрайна сапунена опера ".

Преди това френски посланик, поискал анонимност, изясни пред " ИЮ Обзървър ", че Париж " иска ЕК да сложи на масата нова методология за предприсъединителни договаряния и те да не бъдат толкоз технократски, а по-политически и да има опция затворена към този момент преговорна глава да се отвори още веднъж ". В момента завършена преговорна глава не може да бъде отворена даже и в случай че претендентите правят отстъпка от поети към този момент задължения. Според Париж Европа също по този начин би трябвало да " усъвършенства потенциала на Европейски Съюз да одобри нови членове ", преди да продължи напред. Неназованият посланик обаче не дава повече пояснения. 

Франция даде ясно да се разбере, че " не е допустимо да стартират договаряния на този стадий ", защото и двете страни би трябвало да положат " спомагателни старания " във връзка с върховенството на закона и битката с корупцията. Френският посланик изрази мнение, че ЕС може да утвърди начало на договарянията " някъде през идната година ", само че в случай че нещата в посочените сфери вървят добре. Френската позиция е в прорез с мнението на Германия, Италия, Чехия, Полша, Унгария и Словакия, които считат, че Албания и Северна Македония би трябвало да стартират договаряния за влизане в Европейски Съюз. Дания, Холандия и Испания са на мнение, че Северна Македония е подготвена, само че се опълчват на стартирането на предприсъединителни договаряния с Албания, която съгласно тях е належащо да направи още промени, напомни " Политико ".

В понеделник пред Комисията по външни работи в Екологичен потенциал външният министър на Северна Македония Никола Димитров предупреди, че отвод от страна на Европейски Съюз  ще обезкуражи всички страни от района и ще се сътвори усещане, че не си коства да поставят старания.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР