Франсис Скот Фицджералд е американски писател, който пръв нарича 1920-те

...
Франсис Скот Фицджералд е американски писател, който пръв нарича 1920-те
Коментари Харесай

Роден е Франсис Скот Фицджералд

Франсис Скот Фицджералд е американски публицист, който пръв назовава 1920-те години в Съединени американски щати „ Ерата на джаза “ и разказва най-ярко живота и хората през това бурно десетилетие. С красивата си брачна половинка Зелда Сеър (Zelda Sayer), Фицджералд изживява години на натоварен всемирски живот и обилно харчене на пари. В началото на една от неговите истории Фицджералд написа, че „ богатите са разнообразни от вас и мен “. Той обрисува света на привилегированите в своите романи, от които „ Великият Гетсби “ (1925) е най-известен.
Биография
Фицджералд е роден в Сейнт Пол, Минесота, а произходът му е разбъркан южняшко-ирландски. Дадени са му три имена по сходство на създателя на националния химн на Съединени американски щати – The Star Spangled Banner („ Знаме, обсипано със звезди “), който му е отдалечен родственик. Баща му, Едуард Фицджералд, аристократ от южните щати, прави опити да се занимава с търговия, само че бизнесът му с мебели се проваля. Мери Маккилън, майка му, е щерка на процъфтяващ бакалин на едро. Тя се посвещава напълно на единствения си наследник. Семейството се мести постоянно, само че най-после се открива в Сейнт Пол през 1918 година
Фицджералд стартира да написа още като възпитаник в Сейнт Пол. Неговата първа обява е разказът „ Загадката на ипотеката на Реймънд “ (1909). През 1913 година Фицджералд постъпва в Принстънския университет, където става разпален футболист. През 1917 година е изключен заради отсъствия и влиза в армията на Съединени американски щати. Неговите прекарвания по време на Първата международна война са напълно мирни, спрямо тези на Ърнест Хемингуей – той в никакъв случай не е взел участие в бойни дейности и даже не отпътува за Франция. По това време „ Романтичният еготист “ – разказ, стартират в Принстън, е върнат от издателство „ Скрибнър “ с насърчително писмо.
Демобилизирал се през 1919 година, Фицджералд работи малко време в Ню Йорк в една рекламна организация. Разказът му „ Наивници “ (Babes in the Wood) е оповестен в списание „ Умната група “ (The Smart Set). Фицджералд получава за него тридесет $ и с тези пари си купува чифт бели панталони. Повратна точка в живота му става срещата със Зелда Сеър, самата тя амбициозна млада писателка, през 1918 година Тя отхвърля да се омъжи за него, защото той не разполага с задоволително средства. През 1920 година се появява първият разказ на Фицджералд, „ Отсам парадайса “, където той употребява материал от „ Романтичния еготист “. „ Отсам парадайса “ незабавно става бестселър. Така Фицджералд внезапно се оказва богат и същата година се оженва за обичаната си Зелда.
Но парите се харчат елементарно и скоро задълженията на Фицджералд стартират да порастват, а Зелда в това време ражда щерка през 1921 – Франсес. „ Красиви и прокълнати “ (The Beautiful and Damned), вторият разказ на Фицджералд, разказва Антъни Пач, образован и сензитивен, само че слабоволев мъж, който изхарчва парите си от завещание в пиянство. В края на романа той е изгубил дружно с жена си илюзиите за хубост и истина. Тази книга не е посрещната добре и през 1924 Фицджералд отпътува да живее в Европа. Там се свързва с създатели като Гертруд Стайн и Ърнест Хемингуей. През 1925 година е оповестен шедьовърът на Фицджералд, „ Великият Гетсби “, който получава отлични рецензии, само че продажбите му не вървят толкоз добре, колкото се е очаквало. Фицджералд почва да затъва в блатото на алкохолизма. През 1926 „ Великият Гетсби “ е приспособен за сцена и се играе в Ню Йорк. Същата година сюжетът е продаден и за кино акомодация. Първата кино версия на „ Великия Гетсби “ е направена същата година.
Към алкохолизма на Фицджералд се прибавя психическото заболяване на Зелда. След всеки припадък тя се утежнява от ден на ден. Зависимостта на Фицджералд от алкохола нараства. Двамата постоянно са в обектива на кореспонденти от жълтата преса през 1930-те. Личната им покруса е в основата на романа на Фицджералд „ Нежна е нощта “ (1934), който той ревизира неведнъж. Фицджералд се връща в Съединени американски щати през 1937 година и се заселва в Холивуд, където заживява с Шейла Греъм, кореспондентка на клюкарски рубрики. Той работи над разнообразни кино сюжети, само че приключва единствено един, „ Трима приятели “ (1938), преди да бъде уволнен заради непроизводителност. Сценарият е основан върху едноименния разказ на Ерих Мария Ремарк. В писмо до щерка си от Холивуд (1938) Фицджералд написа „ това, което върша тук, е последно изтощено изпитание на човек, който в миналото се е занимавал с по-стойностни неща и се е справял доста по-добре “.
През 1939 година Фицджералд стартира разказ за Холивуд, „ Последният магнат “, който не съумява да приключи. Умира на 21 декември 1940 година в Холивуд в жилището на приятелката си. Зелда умира през 1948 година при пожар в болничното заведение, където е настанена. Незавършеният му разказ е публикуван посмъртно.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР