Франкфурт ще бъде домакин на централния орган на ЕС за

...
Франкфурт ще бъде домакин на централния орган на ЕС за
Коментари Харесай

Избраха Франкфурт за домакин на новия европейски орган за борба с прането на пари

Франкфурт ще бъде хазаин на централния орган на Европейски Съюз за битка с прането на пари и финансирането на тероризма (AMLA). Общо 9 страни издигнаха свои кандидатури: Австрия (Виена), Белгия (Брюксел), Франция (Париж), Германия (Франкфурт), Ирландия (Дъблин), Италия (Рим), Латвия (Рига), Литва (Вилнюс) и Испания (Мадрид).
 
Решението за седалището беше предшествано от обществени чувания, като за процедурата бяха направени и характерни критерии за асортимент. При вота след края на тристранните договаряния представителите на Парламента и на Съвета гласоподаваха дружно, а всеки от съзаконодателите имаше по 27 гласа. Германският град събра болшинство от 28 гласа. Предвижда се бъдещата организация да проработи във Франкфурт от средата на идната година. Тя ще има към 400 чиновници.
 
" За първи път Европейският парламент взе участие при избора на седалище на равни начала със Съвета на Европейски Съюз ", акцентира евродепутатът от ГЕРБ-СДС/ЕНП Емил Радев, който бе съдокладчик по досието дружно с испанския си сътрудник от български генезис Ева Мария Попчева (Обнови Европа).
 
 Евродепутатът Емил Радев Евродепутатът Емил Радев Източник: Пресцентър на Политическа партия ГЕРБ
" AMLA съставлява крайъгълен камък в груповите ни старания за битка с противозаконните финансови потоци в Европа и то във време, в което световните провокации порастват, а нарушителите стават все по-изобретателни и ловко се възползват от уязвимостите. Това значи, че с цел да бъде една крачка напред, новият европейски орган би трябвало непрестанно да се приспособява и обновява, а за задачата се нуждае от съответни запаси, опит и поддръжка ", означи Емил Радев в коментар след финалното гласоподаване.
 
Изтъквайки ролята на бъдещата организация за стабилността и целостта на финансовите системи, българският евродепутат напомни, че AMLA ще има пълномощия да надзирава непосредствено 40 финансови и кредитни институции, които имат доста висок рисков профил и развиват своята активност в най-малко шест страни членки. Новата организация, също така, ще следи и нефинансовия бранш, ще следи институциите под нейния директен контрол да не заобикалят наложените от Европейски Съюз финансови наказания, ще подкрепя съдействието сред надзорните органи на страните членки, както и сред звената за финансово разузнаване, ще дава насоки за поддържането на високи стандарти и положителни практики при противодействието на прането на пари.
 
 Избраха Франкфурт за хазаин на новия европейски орган за битка с прането на пари Избраха Франкфурт за хазаин на новия европейски орган за битка с прането на пари Източник: Пресцентър на Политическа партия ГЕРБ
" Създаването на органа е явен сигнал за твърдия ни ангажимент за битка с мръсните пари. Положихме доста старания, с цел да може бъдещата организация да извършва дейно своите задания и да подсигурява сигурност и резистентност на финансовите системи, без значение от заканите ", заключи Емил Радев.
 
Регламентът за AMLA е част от по-широк пакет от закони за реформиране на рамката на Европейски Съюз за битка с изпирането на пари и финансирането на тероризма. Предстои новото законодателство да бъде публично признато от Екологичен потенциал и Съвета. Очаква се окончателното утвърждение на Европейския парламент да стане факт на пленарната сесия в края на април.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР