Фрагменти от колосална двойка варовикови сфинксове бяха открити в древноегипетския

...
Фрагменти от колосална двойка варовикови сфинксове бяха открити в древноегипетския
Коментари Харесай

В Луксор археолози откриха двойка сфинксове

Фрагменти от колосална двойка варовикови сфинксове бяха открити в древноегипетския храм на Аменхотеп III в западен Луксор, оповестява БГНЕС. Германско-египетски екип от откриватели, управителен от археолога Хуриг Сурузиан, откри артефактите, на половина потопени във вода по време на реставрацията на погребалния храм на фараона и колосите на Мемнон, две монументални скулптури по негово сходство.

Сфинксовете са с дължина към 26 фута и евентуално изобразяват античния държател, облечен с шапка с форма на мангуста, кралска брада и необятна огърлица. Възстановяването на варовика разкри „ обичаният на Амон-Ре “ в гърдите на сфинкса, съгласно египетското министерство на туризма и антиките.

На мястото бяха открити също три съвсем непокътнати скулптури на богинята Сехмет, лъвския бранител на бога на слънцето Ра, и останките от огромна зала с колони. Все още четливи по стените му са поредност от изображения, изобразяващи кралския празник, или хеб-сед, античен египетски празник, който признава — и възобновява — правото на царя да ръководи.

Фестивалът обичайно се чества на тридесетата година от царуването на фараона, макар че множеството умират надалеч преди този момент. Аменхотеп III, управлявал от 1390-1353 година пр.н.е. през 18-та династия, е измежду дребното оживели.

До огромна степен мирното ръководство на Аменхотеп III е белязано от плодотворна строителна стратегия в Тива (днешен Луксор), столицата на античната египетска империя. Това включва Колосите на Мемнон, дворцов комплекс в Малката и изкуствено пристанище, което свързва града с Нил. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР