Фотоволтаичен парк ще бъде изграден край бургаския жилищен комплекс Меден

...
Фотоволтаичен парк ще бъде изграден край бургаския жилищен комплекс Меден
Коментари Харесай

Бургас изгражда фотоволтаичен парк край "Меден рудник"

Фотоволтаичен парк ще бъде построен край бургаския жилищен комплекс Меден рудник.

Това стана допустимо откакто с 46 гласа " за " и един " въздържал се ", съветниците на Бургас през днешния ден позволиха смяна на част от УПИ в местността " Кара хълм ", за капиталовото желание на Община Бургас. 

Извършени са предварителни изследвания за наличните опциите за присъединение на ВЕИ към електропреносната мрежа и това, че теренът е наоколо до ел. подстанция, го прави доста подобаващ. Големината му е близо 54 дка. 

Очаква се на идващите сесии да бъдат препоръчани и други подобаващи терени за създаване на фотоволтаици – в Българово, в кв. Черно море и Южна промишлена зона.

„ Искаме да бъдем по-сигурни и самостоятелни, в случай че цените на тока останат високи. Близо с 6 милиона е повишена цената на тока на общината и с към 5 милиона за сдруженията, изпитваме съществени финансови усложнения сега. Взехме решение да се оправяме сами и търсим способи “, съобщи кметът Димитър Николов.

„ В непосредственост до кръста на хълма Шилото е едната планувана локация, на добре ослънчен личен терен на общината. Произведеното електричество може да се продава на свободния пазар. А с припечелените средства община Бургас да покрива финансовите си загуби от тройно увеличените през последните месеци сметки за улично осветяване.

Ако бъде разрешено да развие няколко такива лични фотоволтаични парка, локалната власт в Бургас няма да чака и да се моли за помощ на страната, а ще се оправи сама с инфлационния удар по бюджета й “, разяснява Стефан Минчев от пресцентъра на общината.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР