Фотокапани уловиха редки кадри, на които се вижда Felis chaus

...
Фотокапани уловиха редки кадри, на които се вижда Felis chaus
Коментари Харесай

Заснеха редки кадри на северния подвид на тръстиковата котка

Фотокапани уловиха редки фрагменти, на които се вижда Felis chaus chaus, северният подвид на тръстиковата котка /или блатния рис/ в Корчайския и в Турянчайския резерват, в Северен Азербайджан. Фотокамерите са сложени в границите на взаимно проучване на Института по зоология към Азербайджанската академия на науките, WWF-Азербайджан и Националния природонаучен музей-БАН. Това оповестиха от Българска академия на науките.

В проучването, което е почнало през 2018 година, вземат участие трима български учени и един азербайджански академик. Проучва се положението на редки и застрашени хищници на Задкавказието, и включва още леопардът и ивичестата хиена.

Тръстиковата котка е азиатски тип, който доближава тегло до 16 кг. Обитава главно обраслите с гъста растителност влажни зони. Северен Азербайджан е една от най-северните елементи на ареала на типа. В Кавказкия район и Задкавказието разпространяването и числеността му внезапно понижават още от 60-те години, откакто са разрушени местообитанията му. Екипът на плана е събрал редица доказателства за актуалното разпространяване на типа в Талишките планини, в Южен Азербайджан, и в региона на Мингечаурския воден контейнер, в Северен Азербайджан.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР