Фотоизложбата Огледала на обичта! За любовта от първо лице“, която

...
Фотоизложбата Огледала на обичта! За любовта от първо лице“, която
Коментари Харесай

МТСП: С подкрепата на близките си хора със синдром на Даун живеят по-дълго от прогнозите

Фотоизложбата „ Огледала на обичта! За любовта от първо лице “, която показва историите на хора със Синдром на Даун , претърпели с помощта на поддръжката на фамилиите си, доста повече години от медицинските прогнози , беше открита в Министерството на труда и обществената политика /МТСП/. Героите в самодейността на Фондация „ Движение на българските майки “, сбъднат със съдействието на Сдружение „ Синдром на Даун-България “, са 60-годишната Ваня от Трън и 47-годишният Светльо от София и техните близки .

Експозицията беше открита от министъра на труда и обществената политика Иванка Шалапатова , която увери, че целият екип на Министерството поставя големи старания да се реализира положително качество на живот за всички живеещи в България , за децата, за другите хора, с цел да се усещат щастливи с разликите си.

„ За жал, живеем в общество, в което разделянето, експанзията, незачитането на разликите за доста хора е победа. Но ние знаем, че за мощното общество това е загуба. Нашето държавно управление работи за това българската нация да бъде богата, а благосъстоянието е разнообразието на хората. Защото няма нищо по-ценно от индивида и неговата супер мощ да бъде добър, виновен и да работи за просперитета на България “ , съобщи министър Иванка Шалапатова при откриването на изложбата.

„ В тези светли дни е значимо да се обърнем към хората, които имат по-особени потребности и към които ние сме съпричастни “ , означи министърът на защитата Тодор Тагарев, който също участва на откриването.

Изпълнителният шеф на фондацията „ Движение на българските майки “ и създател на експозицията Росица Букова показа, че акцентът в изложбата не са лицата на хората със Синдром на Даун, а техните фамилии .

„ Искаме да дадем мощ и кураж на фамилиите, в които има такива или ще се родят такива деца. Да схванат, че не трябва да ги изоставят. Да знаят, че доста хора ще им оказват помощ – в държавните институции, в съпътстващите услуги, в центровете за рехабилитация и интеграция, в неправителствените организации. Да видят, че тези хора могат да доживеят до 60 година, до 70 година, когато не са институционално подвластни, а живеят в фамилиите си и имат поддръжка от околните “ , изясни Росица Букова.

Тя показа, че откакто е оповестила старта на плана, с нея са се свързали още 15 души, поискали да показа и техните истории . Така самодейността ще бъде едногодишна и ще включва четири обособени фотопроекта с общо 8 истории .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР