Фотофиниш вероятно ще реши въпросът на деня - кой е

...
Фотофиниш вероятно ще реши въпросът на деня - кой е
Коментари Харесай

ГЕРБ или ИТН - фотофиниш ще реши кой е победител в изборите

Фотофиниш евентуално ще реши въпросът на деня - кой е победител на изключителните парламентарни избори. ГЕРБ и “Има подобен народ “ имат сходни резултати - към 22%, демонстрират първите данни на социологическите организации. Българска социалистическа партия резервира третата си позиция - 15.1%, само че ”Демократична България “ е по петите й - без гласовете от чужбина градската десница има 13.7%. Движение за права и свободи за първи път се обрисува да бъде пета политическа мощ - с 12%. В Народното събрание намира още веднъж място и шеста партия - ”Изправи се! Мутри вън! ” - 4.8 на 100. 
Патриотите, “Възраждане ” и партията на Васил Божков още веднъж не съумяха да преминат изборната преграда от 4%, демонстрират първите планирани резултати. 

Изборите за 46-о Народно събрание ще се запомнят с рекордно ниската изборна интензивност, която евентуално ще бъде към 40 на 100. Плажовете бяха цялостни, а гласоподавателите нямаха право да гласоподават на друго място, с изключение на по непрекъснат адрес. 
Силно усещане направи неналичието на интензивност в ромските махали - мнозина отдават това на акциите, които Министерство на вътрешните работи направи през последните дни против търговците на гласове. В чужбина гласоподавателите бяха също по-малко, в сравнение с изборите през април, макар че поради машинното гласоподаване и отварянето на доста нови секции, гласуването в чужбина бе безпробемно. 

За първи път в историята, гласоподавателите гласоподаваха всеобщо с машинни, само че това не ги затрудни. Въпреки стотиците сигнали за проблеми с машините, пуснати най-много от екипа на ГЕРБ, единствено към 0.5 на 100 от устройствата дадоха съществени недостатъци. В секциите, в които машините не можеше да се употребяват, бързо бе преминато на гласоподаване с хартиени бюлетини. Много машини спираха, само че проблемите бързо бяха отстранявани от експерти. Масовият недостатък на машините се дължеше на нетърпеливи гласоподаватели, които бързо дърпаха бележката с данните от гласуването, което водеше до блокиране на вградения принтер. Някои машини бяха доставени със сбъркан таймер, който не позволяваше изборния развой да стартира в точния момент. 
Без съществени проблеми минаха изборите в чужбина. Единствените секции, в които имаше опашки, бяха в северна Гърция. В Турция проблем сътвори ЦИК, която едвам през днешния ден реши, че попълването на заявления може да се прави отвън изборната секция.

Сигналите за нарушавания бяха 65 на 100 повече, в сравнение с изборите през април, само че болшинството от тях засягаха дребни проблеми, свързани с машинното гласоподаване. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР