Фотодокументална изложба Дарителската традиция в Карлово – съзидание и духовност“

...
Фотодокументална изложба Дарителската традиция в Карлово – съзидание и духовност“
Коментари Харесай

Изложба представя големите дарители на Карлово

Фотодокументална галерия „ Дарителската традиция в Карлово – съзидание и нематериалност “ бе открита в Историческия музей в Карлово. Тя отдадена на забележителни персони и родове в историята на града, чиито дарения са съдействали за развиването и напредъка на родния град, разгласи шефът на музея Мария Деянова.

Изложбата показва най-големите карловски донори - братя Евлогий и Христо Георгиеви, дали единствено за родния си град над 2 милиона остарели лева; братя Лазарови, дарили постройка за градско школо, останало в историята като Лазаровото учебно заведение. Двамата бизнесмени отстъпили част от своето завещание в интерес на основаното от тях учебно заведение.

Експозицията напомня за деятелките на Женско сдружение „ Възпитание “, които подаряват средства за построяването на девическо учебно заведение и го поддържат дълги години по-късно, за семейството Пулиеви и други забележителни персони, съдействали за опазването на културно-историческото завещание, духовното развиване, напредъка и просперитета на Карлово.

Изложбата „ Дарителската традиция в Карлово – съзидание и нематериалност “ е част от програмата на Националния предприемчив комитет за честване на 200 години от рождението на Евлогий Георгиев и 195 години от рождението на Христо Георгиев, съобщи Мария Деянова.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР