фото: община ЕтрополеТози обичай е известен сред ромското население и

...
фото: община ЕтрополеТози обичай е известен сред ромското население и
Коментари Харесай

Днес е Атанасовден по стар стил. Най-важният обичай е Гонене на чумата

фото: община Етрополе

Този бит е прочут измежду ромското население и като Бибияки - празник на лелята.

Винаги измежду маскираните лица има " поп ", " младоженка ", " младоженек " и " страшилища ".

Във Видинско по остарял жанр означават Атанасовден с обичая " Гонене на чумата ". На 31 януари видинчани, и най-много жителите на ромския квартал " Нов път ", гонят заболяванията на Атанасовден, съобщи Българска телеграфна агенция.

Това е бит на преход, споделя етнографът от Регионалния исторически музей във Видин доктор Сашка Бизеранова.

При " Гонене на чумата " се обособяват две групи хора: немаскирани и маскирани. В първата група от маскирани лица централната фигура е на Чумата, която е окована върху конска каруца с вериги, заобиколена е от охранители - Страшилища, а на каруцата се натоварват сурвачките, които следва да бъдат изгорени. Групата се води от граждански мъж, в зрелост, мощен и здрав, който е лидер на маскарада. Винаги измежду маскираните лица има " поп ", " младоженка ", " младоженек " и " страшилища ".

Неизменно ритуалът се съпровожда от духова музика и има собствен лидер. Участниците се включват в обичая, с цел да покажат своите креативен стремежи и благоприятни условия, с цел да показват ромското завещание и да го пренесат във времето, споделя доктор Бизеранова.

Традицията на Атанасовден във Видинско е непроменяемо обвързвано с обичая " Гоненето на чумата ". Този бит е прочут измежду ромското население и като Бибияки - празник на лелята. Бибияки произлиза от ромското биби /леля/ и е неповторим ритуал, изпълняван всяка година на 31 януари от ромите цуцумани, наричащи себе си решетари, изяснява традицията доктор Бизеранова.

При този маскарад главните обредни моменти са четири: обхождане на квартала, игри на площада, изгаряне на чумата и общоквартално обредно хранене.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР