Форумът,чието начало беше положено през 2021 г., се фокусира върху

...
Форумът,чието начало беше положено през 2021 г., се фокусира върху
Коментари Харесай

Втори литературен фестивал „Писмените съкровища на Долен Дунав“

Форумът,чието начало беше положено през 2021 година, се концентрира върху литературното завещание на Русе, с взор към младата аудитория. Фестивалът се реализира с поддръжката на Национален фонд „ Култура “ по стратегия Възстановяване и развиване на районни и общински културни институти.

Фестивалът ще стартира на 11 октомври в 18:00 ч. с вернисажа „ Светът е сума от събития “ - поетична фотоинсталация на ФотоФабрика и УниКредитАрт - София. В Галерия „ Библиотека “ изложбата среща стихове и снимка, с цел да може публиката да оцени лекотата на взаимоотношението сред поетичните и фотографските фигури.

В програмата са включени две креативен срещи. На 12 октомври в 17:30 ч. в зала „ Заседателна “ е креативната вечер на обичания стихотворец, сценарист и драматург Стефан Цанев с водещ журналиста Пламен Калинов. А на 14 октомври в 16:00 ч. в Библиотечко дребните русенски читатели могат да се допрян до гения на младата и доста изобретателна детска писателка Петя Кокудева.

Като част от програмата на форума на 13 и 14 октомври от 14:30 ч. в зала „ Заседателна “ Бизнес център за подкрепяне на дребни и междинни предприятия ще показа опциите на обществената медия Panodyssey, която дава късмет на професионалните и непрофесионалните писатели, публицисти, блогъри, редактори, преводачи, илюстратори и други създатели да разгласяват творбите си и да печелят от тях. Предвидени са и съвещания за регистрация в платформата.

В рамките на Втория книжовен фестивал „ Писмените съкровища на Долен Дунав “ Регионална библиотека „ Любен Каравелов “ – Русе провежда три креативен работилници, които ще се проведат на 13 и 14 октомври от 15:00 до 18:00 ч.:

Работилницата за креативно писане за възпитаници в Кръгла Синя зала, II ет. е с началник Дияна Боева – учител по български и литература в ЕГ „ Гео Милев “ – Добрич.

Работилницата за превод на книжовен текст от британски на български език в Читалня (синя) І етаж ще води доцент доктор Христо Боев - учител по американска и британска литература в Шуменския университет „ Епископ Константин Преславски “. Той ще вкара участниците в тънкостите на превода от британски на български.

А в работилницата за разработване на книжовен маршрут в Русе, която ще се организира в бранш „ Изкуство “ І етаж, началник е Ренета Рошкева, организатор в отдел „ История на България XV-XIX в. “ при Регионален исторически музей в Русе.

И трите ателиета са с авансово записване на [email protected].
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР