Формула 1 се е обрекла да изпълни амбициозна програма в

...
Формула 1 се е обрекла да изпълни амбициозна програма в
Коментари Харесай

Формула 1 повежда битката срещу въглеродните емисии

Формула 1 се е обрекла да извърши амбициозна стратегия в унисон с световната климатична паника, като се освободи изцяло от въглерода в идващите 11 години. Моторният спорт се е заел с проект освен да свие въглеродните излъчвания до нула през 2030 година, само че и да ползва политика, която ще направи всички Гран при изцяло природосъобразни до 2025 година

И двете цели са прекомерно смели за конкуренция, която създава 256 000 т въглероден диоксид всеки сезон, транспортирайки 10 тима и оборудването им до 21 дестинации по целия свят. И планираща да разшири календара си. И въпреки всичко, откакто спортът разкри детайлите към осъществяването на проекта, всеки от отборите прегърна концепцията за нулеви излъчвания, осъзнавайки, че методът Формула 1 да просперира е да има утвърждението на обществото и, надявайки се, че ще послужи като модел за други спортни вериги.

Намерението е въглеродният отпечатък да бъде заличен посредством създаване на синтетично гориво и оптимално усъвършенстване на логистиката и пътуването. Заводите и оборудванията на тимовете би трябвало да трансферират зареждането си напълно на възобновими енергийни източници и да отстраняват всяка приложимост на пластмаса. Всичко, което не може да бъде отстранено, би трябвало да бъде обезщетено.

Ходът значително отразява и мнението на водачите. Британецът Люис Хамилтън, който таман завоюва шестата си международна купа, беше подложен на критика за неговите обществени терзания по отношение на опазването на околната среда, в случай че самият той взе участие интензивно в унищожаването й. Само че англичанинът в действителност се пробва да води екологичен метод на живот и приветства предложенията на Формула 1, отхвърляйки всяка рецензия по собствен адрес.

" Да, ние пътуваме по света. Да, ние караме болиди от F1 - сподели той. - Нашите въглеродни излъчвания са по-големи от тези на всеки средностатистически гражданин на планетата. Но това не значи, че не би трябвало да приказваме и да се борим за позитивна смяна. "

Лидерът на Зелената партия във Англия Амелия Уомак има вяра, че Формула 1 би трябвало да служи като образец.

" Добре пристигнало е, че Формула 1 поема този ангажимент да сведе до нула въглеродните излъчвания през 2030 година - съобщи тя. - Това би трябвало да сложи ориентир, който да следват всички други спортни организации и бизнеси. Ако Формула 1 може да го направи, значи всеки може. Науката е безапелационна, че би трябвало да накараме цялата стопанска система и цялото общество да отстрани отделянето на въглерод до 2030 година Правителството би трябвало да се засрами, че няма да реализира това най-малко до 2050 година, до момента в който един авто спорт подхваща верните стъпки за спасяването на нашата планета. "

Вече бяха оповестени и детайлните резултати от траялите 1 година договаряния сред притежателите на комерсиалните права върху Формула 1 - " Либърти Медия ", Международната федерация по автомобилизъм (FIA), десетте тима, уредниците на надпревари и специалисти по околната среда. Настоящият мотор би трябвало последователно да бъде трансфорат във въглеродно неутрална задвижваща единица. През 2021 година ще бъде наложително потреблението на 10% биогориво и се чака в композиция с усъвършенстваната резултатност на мотора и създаването на синтетично гориво задачата да стане последователно постижима.

Безусловно максимален принос за производството на СО2 от страна на Формула 1 има напредването, от което на процедура зависи съществуването на спорта. През тази година в спортния календар имаше 21 старта, а през идващия сезон те ще доближат рекордния брой от 22. През 2020 година девет от надпреварите ще бъдат в Европа, а останалите 13 ще са пръснати по цялото земно кълбо от Австралия до Съединени американски щати и от Китай до Бразилия.

Тогава не е изненадващо, че 45% от общите въглеродни излъчвания, породени от F1, идват от въздушния, морския и сухопътния превоз, нужен за присъединяване във всяка Гран при. За съпоставяне, количеството въглероден диоксид от моторите на всички 20 болида през целия сезон съставлява едвам 0,7% от общото количество, за което е виновен спортът.

Истината е, че наред с всички разработки, в които Формула 1 е пионер - като автомобилна сигурност, аеродинамика, съвременни материали и системи за възобновяване на силата, актуалното потомство мотори е най-ефективното в употреба в света. Но в същото време бе свършена доста малко работа, с цел да бъдат разпространявани достиженията, и по тази причина в този момент болидите са с 20% по-ефективни от елементарен автомобил.

Формула 1 е водеща промишленост във Англия. Седем от десетте тима са основани в Обединеното кралство, а в спортния бранш са ангажирани над 40 000 чиновници, които генерират годишен оборот от към 9 милиарда паунда. Воден от жестоката софтуерна конкуренция, спортът влага над 1 милиарда паунда в проучвания и разработки всяка година.

По-нататъшното понижаване на въглеродния отпечатък на самите коли е напълно постижимо. Но що се отнася до пътуването и логистиката, F1 ще би трябвало да акцентира на компенсиране на всеки въглероден атом, да вземем за пример със засаждане на дървета или създаване на технология за разграждането на нездравословния газ. Нито едно от двете няма да е на ниска цена, нито елементарно. Но спортът има добра вероятност да поведе борбата.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР