Форматът за кодиране на видео AV1 представлява отворен, безплатен кодек,

...
Форматът за кодиране на видео AV1 представлява отворен, безплатен кодек,
Коментари Харесай

Google въвежда AV1 кодека в Android – това ще е особено полезно в YouTube

Форматът за шифроване на видео AV1 съставлява отворен, безвъзмезден кодек, особено създаден за стрийминг на видео в интернет, който е правоприемник на VP9 на Гугъл. За разлика от конкурентни формати като H.264 и H.265 (HEVC), AV1 предлага в действителност свободен лиценз, който не попречва приемането в планове с отворен код.

Тестовете на трети страни демонстрират, че референтният AV1 енкодер може да реализира доста по-високи скорости на компресия на данни от конкурентните артикули.

Ариф Дикичи – управител на Гугъл, отговарящ за кодеците за видео и изображения в Android неотдавна удостовери, че мобилната операционна система ще получи формален софтуерен декодер AV1. Android ще интегрира dav1d – AV1 декодера, написан на асемблер от VideoLAN за медийния плейър VLC. Според Дикичи, dav1d е „ най-хубавият “ софтуерен AV1 декодер, който е разполагаем през днешния ден.

Всички устройства с Android 12 ипо-нов ще получат този декодер посредством нова актуализация, която към този момент се популяризира дружно със систематичната актуализация на Гугъл Play от март тази година.

Благодарение на dav1d, множеството смарт телефони и устройства с Android ще могат да декодират видеоклипове с резолюция 720p30 без спомагателни хардуерни условия.

Оптималното декодиране на AV1 изисква устройството да употребява характерни хардуерни съставни елементи, предопределени за естествено „ ускорение “ на относително новия формат. Въпреки това хардуерните декодери на AV1 не са толкоз публикувани, колкото медийните корпорации биха желали. Ефикасният и бърз софтуерен декодер обезпечава жизнеспособна опция, до момента в който по-старите (и по-евтини) устройства последователно се заменят с течение на времето.

Приложенията на трети страни би трябвало да се включат в dav1d на Android, с цел да се възползват от него, показа Дикичи, само че библиотеката скоро ще се трансформира в софтуерният декодер AV1 по дифолт за мобилната платформа. В съпоставяне с libgav1 – кодекът AV1, който към момента се употребява по дифолт, новата библиотека „ libdav1d “ наподобява доста по-ефективна и може да обезпечи по-добри равнища на продуктивност. Разбира се, един хардуерен декодер към момента би надминал всяка софтуерна библиотека с огромна разлика.

Едно от приложенията, които към този момент употребяват libdav1d е YouTube, макар че смяната от страна на сървъра, налагаща видеоклипове AV1 на клиентите, можеше да бъде анулирана за момента. Новата библиотека може да докара до нараснало ползване на сила, макар че опитът на потребителите може да варира според от устройството, което имат.

Възможността за декодиране на видеоклипове с по-висока разграничителна дарба на устройства от невисок клас евентуално ще бъде примамлива вероятност за потребителите на Android, до момента в който разработчиците на приложения могат да получат достъп до доста по-добри видео благоприятни условия. VideoLAN работи и върху ускоряването на своя декодер dav1d, с цел да понижи потреблението на сила, въпреки че не може да се направи доста, защото това е „ единствено “ софтуерен декодер. Следващата версия на dav1d ще бъде с 12% по-добра в някои случаи, обявиха от организацията.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР