Фондовите борси са в сърцето на финансовите пазари от векове,

...
Фондовите борси са в сърцето на финансовите пазари от векове,
Коментари Харесай

Борсите превземат нови територии

Фондовите тържища са в сърцето на финансовите пазари от епохи, само че иновационният гърмеж - в цифровите активи, спортните залагания и търговията с недвижими парцели - ги предизвикват да ползват технологията си на нови пазари.

 

Много транзакции, които обичайно се реализират физически, се трансферираха онлайн: криптовалутите и цифровите активи, в това число в областта на изобразителното изкуство и на цифровите спортни реликви, употребяват сходни на борсовите механизми.

NASDAQ е едно от първите фондови борси, осъзнали, че разполагат с приложения отвън обичайните финанси. Откакто ппез 2017-а Адина Фридман стана основен изпълнителен шеф на нюйоркската борса, чиято пазарна оценка сега е 27 милиарда щ. $, тя непрестанно уголемява софтуерния си бизнес.

Освен че дава технологии за търговия и контрол на обичайните финансови институции, NASDAQ навлезе и на пазарите на

спортни
залагания, криптовалути и недвижими парцели.

Сред клиентите на американското пазарище са хонконгският Jockey Club, който ръководи възложен от държавното управление " комарджийски " монопол на територията, тържищата за недвижими парцели LEX и IPSX, както и криптоборсата Bitstamp. 

На своя Интернет сайт NASDAQ прави паралел сред спортните
залагания и финансовите пазари, мотивирайки се с ръста на залозите, направени по време на провеждането на спортните събития, тъкмо както търговците подписват покупко-продажби с акции в действително време.

Всеки американски щат легализира и регулира спортните
залагания на своята територия, което дава възможности за обезпечаване на технологии по наблюдаване. Но, по оценка на експерти от сектора, този метод на районен принцип, обратно на националния, основава съществени провокации. Защото борсовите надзорни техники, които могат да са извънредно потребни в спортните залагания, дефакто са ефикасни там където се споделят данни. На тържищата регулаторите подчертават върху " видимостта " на всичките транзакции и технологията по контрола работи като обгръща всичките покупко-продажби на по-широкия пазар.

Съществуват и опасности при работата с нововъзникващи компании в браншове, които са по-слабо контролирани от финансовите пазари. Например, през март един подобен дилетант в региона на
залаганията във Англия и Джърси - Football Index - банкрутира,

оставяйки клиентите си със съществени загуби

и в неспособност да получат незабавно достъп до средствата, които са им останали. Тази компания е имала договорка с NASDAQ да внедри нейната технология за балансиране на залозите, само че не е съумяла да реализира до дъно уговорката. 

Ръководството на европейската борса " Юронекст " има малко по-различен метод.

То приема, че съперниците са съблазнени от възможността да продават технологиите си на нови браншове. Но откакто реализира надзора върху сдеките по придобиване на националните фондови борси на Италия, Ирландия и Норвегия, счита за свое главно обвързване " да прави повече от същото, само че в по-голям размер и по-качествено ". След като " Юронекст " купи съперник, незабавно внедрява в него своята комерсиална система Optiq, като също така продава технологии на финансови институции. Но подхожда внимателно към опцията да предлага търговски технологии на нефинансови пазарни играчи поради по-малкия им опит. 

Междувременно, с цел да се оправят по-успешно с новата действителност и да се приспособят към рисковете от набиращата мощност онлайн активност, фондовите борси търсят интензивно покупко-продажби с компании за финансова информация. 

Акционерите на Лондонската фондова борса (LSE) ценят данните толкоз високо, че през предходната година възнаградиха съвсем тройно - с общо 6.9 млн. паунда - шефа на компанията Дейвид Шуимър. Основанието е осъщественото от него усвояване на компанията за финансова информация Refinitiv за 27 милиарда щ. $, довело до скок на цените на акциите на LSE.

Тази договорка, подкрепена с възторг от вложителите, ще разреши на лондонското пазарище да се възползва от  търсенето на ръководената от компютри търговия и да се конкурира по-успешно с американския колос " Блумбърг ".

Посредничеството при продажбата и покупката на акции -

главният бизнес на LSE от 300 години,

към този момент е относително дребна част от дневните интервенции на компанията. Приоритетно към този момент е снабдяването на света с информация: финансова, икономическа, референтна и правна; пазарни базови индекси; " различни данни ", постъпващи от спътници, обществени медии или от устройства, следящи корабоплаването.

Вършейки всичко това, LSE има пряк достъп до пазар за 33 милиарда щ. $, който нарастна с съвсем 6% по време на пандемията през 2020-а, съгласно консултанта на финансовите пазари " Бъртън-Тейлър интърнешънъл ".

Естествено, не липсват и проблеми, произлизащи главно от бизнеса по доставката на " терминали ": персоналните екрани, на които излизат графики, разбори и вести и които се продават най-много на търговци и на капиталови банки. По оценка на анализатори от сектора, най-едрите играчи в тази област са " Блумбърг ", S&P и FactSet, само че даже те са съумели да реализират едвам 0%-3% нарастване на облагата през предходната година. 

Най-голям дял от миналогодишния напредък на приходите през последните 18 месеца е пристигнал от данните за суровините, частните капитали, ръководството на персонални положения и риска поради опасенията на компаниите, че работата им онлайн може да докара до кибер закононарушения и измами. Например, бизнесът на LSE-Refinitiv по доставката на референтна и правна информация е повишен с 3% през първото тримесечие на тази година, до момента в който

комерсиалната и банкова активност са останали на назад във времето.

Именно в тази посока са фокусирани ползите и на огромните тържища.

NASDAQ завърши покупката на софтуерната група Verafin за 2.8 милиарда $. Германската " Дойче бьорзе " загатна, че ще търси покупко-продажби в региона на показателите и разбора, както и на информация, обвързвана с вложенията, съобразени с околната среда, общественото тъждество и виновното ръководство. 

Слуховете за поглъщания се нажежиха в допълнение от проектите на S&P Global да купи IHS Markit - мегасливане в бранша и една от най-едрите транзакции, оповестени през предходната година. Напоследък вложителите спекулират, че FactSet също може да се окаже цел. Отделен въпрос е дали и други фондови тържища ще последват LSE в покупката на снабдители на данни.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР