Фондовите борси постепенно се възстановяват от една от най-черните си

...
Фондовите борси постепенно се възстановяват от една от най-черните си
Коментари Харесай

Уолстрийт ближе рани, доларът пасува

Фондовите тържища последователно се възвръщат от една от най-черните си седмица от началото на годината, в която проведени посредством обществените мрежи тълпи се опълчиха на едрите спекуланти - борба, довела до загуби на милиарди долари и до гневни пазарни съмнения.

Милиони елементарни хора, лишени от обществени и физически контакти и от средства за битие, се хвърлиха на пазарите през предходната година без на практика опит и нападнаха привилегированата общественост, доминирана от едри мениджъри на активи, пенсионни и хеджингови фондове. Професионалните анализатори и вложители назовават пренебрежително тези дребни търговци на краткосрочни покупко-продажби "безсмислени пари ". Или най-малко по този начин беше допреди два дни. Защото новата генерация се оказа напълно друга: координира дейностите си посредством обществени конгреси като Reddit и употребява високоинтелигентни търговски тактики, запазена марка на одобрените фондове. А мощният напредък, който тези дребни играчи оркестрираха на акциите на неугледния търговец на игрални конзоли и видеоигри GameStop посредством канала wallstreetbets на Reddit, притегли милиони последователи, шокира Уолстрийт, хвърли ръкавица на регулаторите и повдигна въпроса какви ли още изненади могат да предложат пазарите.

В резултат на настървението на пришълците дребната компания GameStock, чиято пазарна капитализация бе едвам 5 милиарда $ при започване на седмицата, се трансформира в най-мощния член на борсовия показател Russell 2000 откакто на 28 януари оценката й изскочи до 33.7 милиарда $.

И се случиха и други чудеса.

Онлайн брокерът Robinhood, който бе в центъра на безумната търговия на акциите на GameStop и на други сходни "горещи " фирмени бумаги, се втурна да отбрани финансовата си позиция и обществена известност. Компанията набави "на пожар " 1 милиарда $ от вложители и няколко стотици милиони долари посредством кредитни линии от банки отпред с "Джей Пи Моргън Чейз " и с присъединяване на "Голдмън Сакс ", "Моргън Стенли ", "Барклейз " и "Уелс Фарго ". Спешното финансиране се наложи откакто Robinhood ограничи търговията на акциите на компаниите с най-рязък скок през последната седмица и закри без съобщение сметките на голям брой клиенти.

Ощетените отвърнаха на удара. Потребителите на Reddit, чийто брой надвиши 4 млн. души откакто протичащото се се трансформира в национална сензация, упрекнаха брокера в пазарна операция, заплашиха с цивилен искове и приканиха администрацията на Джо Байдън и шефа на Федералния запас - Джеръм Пауъл - да вземат отношение. Сенатът обаще да разпореди чуване по екшъна, а други законодатели порицаха медиаторите за отказания достъп до платформите.

Жертви на проведените тълпи от дилетанти са оказаха два именити фигури от света на хеджинговите фондове - Стийв К оен и Дан Съндхейм.

Фондът на Коен - Point72 Asset Management - загуби сред 10 и 15 % от пазарната си оценка от началото на януари, а D1 Capital Partners на Съндхейм (с ръководени активи за към 20 милиарда $ при започване на годината) - към 20 %. Melvin Capital пък олекна с 30% и бе заставен да желае парична помощ от сътрудниците си (2 милиарда $ от притежателя на Citadel Securities - Кен Грифин, и 750 млн. $ от някогашния си началник Коен).

Междувременно се разбра, че Илон Мъск също има пръст, въпреки и косвено, в борсовото безумство.

Забелязал внезапното повишаване на книжата на GameStop на 26 януари, той написал в профила си в "Туитър " - "ударът на Game " с отпратка към Reddit. Което неговите 44 милиона почитатели възприели като апел да се включат в офанзивата. Ексцентричният Мъск има отколешна препирня със спекуантите, продаващи "на зелено " фирмени акции, които едвам не докарали до банкрут и неговата "Тесла " през 2018-а.

Стийвън Коен пък се оплака на 30 януари, че той и фамилията му получават закани и по тази причина закрива профила си в "Туитър ".

Ден по-рано Андрю Лефт от Citron Capital заяви, че е бил заплашван поради залозите си против GameStop и повече няма да разгласява разбори за къси продажби. Фирмата предлага тази услуга от 20 години, а на 27 януари призан, че е протекция позициите си в GameStop на цена 90 $ за акции и загуба от 100 %.

Милиардерът Рей Далио - създател на хеджинговия фонд Bridgewater Associates - споделя, че сагата е следващия знак за растящата непоносимост измежду хората с противоположни възгледи, която разделя американците.

В изявление за "Ушингтън поуст " Далио показва, че всеобщото неспокойствие, граничещо с ненавист, към този момент е обхванало всички аспекти на страната и че желанието на хората да се наранят един различен е плашещо. Милиардерът обаче признава, че тези нови търговци му припомнят за годините, когато той е почнал да търгува в доста ранна възраст и е желал да прави всичко по собствен метод и да отстранява съперниците от пътя си.

В тази несигурна конюнктура зелените пари са се укротили на 1.2136 щ. $ за едно евро.

Валутни анализатори предизвестяват, че сега е извънредно нежелателно да се "скъсява " $ и то освен поради потребителите на Reddit, които преследват "късите продажби ". Според специалистите, една от аргументите за неуспелия провал на американските пари е, че щатското стопанство ще нараства по-бързо от останалите международни играчи за прочут интервал от време и в следствие щатските лихви ще се придвижат нагоре. И, което е по-важно, растежът на действителните лихвени проценти, при които е регистрирана инфлацията, ще оказва помощ на $ да нараства по отношение на главните си валутни противници.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР