Фондове от други страни в Европейския съюз могат да навлязат

...
Фондове от други страни в Европейския съюз могат да навлязат
Коментари Харесай

Въвеждат европенсии у нас, ще се предлагат на доброволен принцип

Фондове от други страни в Европейския съюз могат да навлязат на пазара в България, да събират осигурителни вноски и да изплащат пенсии у нас.

Това плануват промени в Кодекса за обществено обезпечаване, които са препоръчани от държавното управление за публично разискване. С новите текстове в България се вкарва паневропейският пенсионен артикул.

Той е прочут под името европейска пенсия и бе признат преди 2 години. Продуктът разрешава преместване на осигуровките и пенсиите от една страна в Европейски Съюз към друга при пренасяне на индивида.

Паневропейските пенсии ще се оферират у нас на непринуден принцип, сходно на фондовете за непринудено пенсионно обезпечаване, които и сега съществуват в българското законодателство. За европейска пенсия ще се разкриват обособени фондове, плануват измененията в Кодекса за обществено обезпечаване.

Пенсионните артикули, които оферират тези фондове, могат да се разграничават един от различен и тогава те ще са обособени в подфондове. Така хората ще могат да вземат участие в ръководството на вложенията, като избират по-рискови и доходоносни разновидности или надлежно по-безопасни, само че с по-ниска рентабилност.

Всеки обезпечен може да има единствено една сметка за европейска пенсия. В нея обаче ще могат да се разкриват подсметки и по този начин една част от осигурителните вноски да се влагат несъмнено, а друга - за по-висока рентабилност. Подсметки ще се вършат и когато един човек сменя страната на престояване.

Договор за европейска пенсия може да подписа всеки навършил 16 години, планува законопроектът. А право на европейска пенсия се придобива при навършване на естествената възраст за пенсиониране. Ще могат обаче да се употребяват предварителни заплащания при инвалидизиране. Европейската пенсия ще се наследява при преждевременна гибел на обезпечения.

Парите, импортирани като осигуровка за европейска пенсия, не могат да бъдат секвестирани при наложително осъществяване от съдия-изпълнител, разписват категорично измененията в кодекса. Осигурителните партиди за европейска пенсия ще са персонални и могат да се трансферират както сред разнообразни сдружения в България, по този начин и към фондове в друга страна от Европейски Съюз. Прехвърляне на партидата за европейска пенсия да може да се прави един път на 5 години, планува планът.

Европейски пенсии в България ще могат да оферират както лицензираните в страната пенсионноосигурителни сдружения, които сега оферират артикули за така наречен втора пенсия и непринудено обезпечаване.

Подобно на разпоредбите за българските втора и трета пенсия европейските ще могат да се изплащат или пожизнено, или за контрактуван интервал от месеци.

Все още българските пенсионноосигурителни сдружения не са сигурни дали ще оферират схемата за паневропейска пенсия, сподели изследване на " 24 часа ". Заради неналичието на утвърдена от Народното събрание законова основа на този стадий няма изявен интерес от компании от други страни от Европейски Съюз да влязат на този пазар в България.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР