Фондацията на Джордж Сорос Отворено общество ще затвори офиса си

...
Фондацията на Джордж Сорос Отворено общество ще затвори офиса си
Коментари Харесай

`Отворено общество` напуска Унгария

Фондацията на Джордж Сорос " Отворено общество " ще затвори офиса си в Будапеща и ще реалокира източноевропейските си интервенции в Берлин, заяви австрийският вестник " Die Presse ", представен от радио " Свободна Европа ". 

Във вестникарската обява от 19 април се споделя, че президентът на " Отворено общество " Патрик Гаспард е пътувал до унгарската столица, с цел да заяви на към 100-те си чиновници, че офисът затваря и се мести в Берлин. Предвижда се налагането на 25% данък върху задграничните дарения на неправителствени организации. Вътрешният министър пък може да спре активността им, в случай че реши, че е застрашена националната сигурност. 

Унгарският министър-председател Виктор Орбан подлага на критика остро работата на  милиардера човеколюбец с еврейско-унгарски генезис Сорос, като даже го упрекна, че се меси в унгарската политика и води демократичната съпротива. През януари партията на Орбан - " Фидес ", внесе план за закони под името " Стоп Сорос! ", които внезапно да затруднят активността на неправителствения бранш и притегли рецензия от целия свят.



Джордж Сорос

Унгарският новинарски уебсайт 444.hu написа, че " Отворено общество " ще бъде затворена на 31 август, като първо ще се реалокира във Виена и по-късно - в Берлин.

Агенция " Ройтерс " добавя, че репортерите ѝ не са съумели да се свържат с офисите фондацията на Сорос в Будапеща и Ню Йорк за коментар. Унгарското държавно управление също не е откликнало на молбата за коментар.

Според уеб страницата на " Отворено общество " Сорос е дал повече от 32 милиарда $ от основаването си през 1970 година за фондацията, която работи допълнително от 100 страни за да открива свободни общества тук-там с властнически форми на ръководство.

" Отворено общество " работи в Унгария от 1984 година До през днешния ден към 2100 унгарци са учили с нейни стипендии в Централноевропейския университет. Фондацията оферираше във времената на преход от комунизъм към народна власт опция на доста унгарци да пътуват и учат в чужбина. Сред тях бе не какъв да е, а министър председателят Виктор Орбан.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР