Фондация обяви победителите в 13-ото издание на Националния исторически конкурс

...
Фондация обяви победителите в 13-ото издание на Националния исторически конкурс
Коментари Харесай

Осмокласничка от Бургас впечатли жури на исторически конкурс с проучване за шевиците

Фондация разгласи спечелилите в 13-ото издание на Националния исторически конкурс за разработки на възпитаници от 8-и до 12-и клас.

Състезанието е част от основаната към този момент европейска мрежа от състезания по национална история EUSTORY, сплотяваща 25 страни. А задачата му е да разсъни интереса на младежите към историята на родния край, да предизвика у тях предпочитание към изследователска работа, изясни пред Радио София проф. Любомир Огнянов , зам.-председател на журито.

Първото издание е било през 1999 година, от този момент до момента в самодейността са взели участие към 1800 възпитаници.



Проф. Любомир Огнянов

Сред досегашните тематики са: “Модернизация, нововъведения, промени: България в Европа ”, “Дарители и дарителство: щедрост, съзидание, прогрес ”, “Свободното време в огледалото на историята ”, “Фамилната история и превратностите на ХХ век ”, " Протестите в историята - неодобрение, опълчване, бунтарство " и други.

Тази година тематиката е била " Ролята на културното завещание в историята и традициите на моя роден край " .

Някои от учениците вършат съществени научни изследвания – в архиви и музеи, с цел да основат своите разработки, означи проф. Огнянов.

Първата премия е за Румяна Иванова - осмокласничка от Бургас, която е показала разработка за българските шевици. Прилага снимков материал и видеофилм, написала е публикация за шевиците в " Уикипедия ", основала е електронна книга със схеми на български шевици.

Двете втори награди са за екипи от СУ „ Йордан Йовков “ в Тервел и за колектив от Първа езикова гимназия във Варна.

Определени са и три трети награди за Елена Игнатова от с. Скутаре; три ученички от СЕУ “Св. Паисий Хилендарски ” в Дупница и за Зорница Денкова от Айтос.

Чуйте диалога на Гергана Пейкова.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР