Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) извърши частично

...
Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) извърши частично
Коментари Харесай

ФГВБ извърши частично погасяване в размер на 30 млн. лв. за гарантираните влогове в КТБ

Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) извърши отчасти предварително погасяване в размер на 30 млн. лева по заема, провиснал от централния бюджет по Договора за заем, подписан сред Република България и ФГВБ на 03 декември 2014 година за финансиране дефицита на средствата на Фонда за погашение на обезпечените влогове на вложителите в КТБ АД след лишаване на лиценза ѝ.

Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на финансите. Заемът обезпечи безпроблемното протичане на процеса по погашение на обезпечените влогове в банката. Това е второто отчасти предварително погасяване по заема, с което общият размер на предварително погасената от ФГВБ главница доближи 1,175 милиарда лева ФГВБ възнамерява да погаси оставащата главница в размер на 500 млн. лв. също преди падежа на заема. Следващото отчасти предварително погасяване ще бъде осъществено след изговаряне на съда по несъстоятелността с окончателното решение по постъпилите тъжби против утвърдената от ФГВБ първа частична сметка за систематизиране на наличните суми сред кредиторите на КТБ АД (н).

Размерът на заема по Договора е до 2 милиарда лева, от които ФГВБ е усвоил 1.675 милиарда лв.. Лихвеният % е закрепен в размер на 2.95 %, а лихвените заплащания са един път годишно на 15 април. Погасяването на заема е еднократно на 15 април 2020 година, като е планувана опция за напълно или отчасти предварително погасяване. Общият размер на изплатените лихви по заема през 2015-2017 година възлиза на 104 572 246.58 лв..
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР