Фондът на ООН за населението съобщава, че според ново проучване

...
Фондът на ООН за населението съобщава, че според ново проучване
Коментари Харесай

ООН: Половината от бременностите по света са нежелани |

Фондът на Организация на обединените нации за популацията оповестява, че съгласно ново изследване съвсем половината от всички бременности в света - 121 милиона годишно - са нежелани, което се назовава " подценявана рецесия ", заяви Асошиейтед Прес.

В годишния си отчет за положението на международното население през 2022 година, оповестен през вчерашния ден, фондът показва, че над 60 % от нежеланите бременности приключват с аборт, а почти 45 на 100 от абортите са рискови и предизвикват от 5 до 13 на 100 от смъртните случаи при майките.

" Този отчет е сигнал за пробуждане ", съобщи доктор Наталия Канем, изпълнителен шеф на фонда, който в този момент се назовава организация на Организация на обединените нации за полово и репродуктивно здраве.

" Зашеметяващият брой на нежеланите бременности съставлява световен неуспех в спазването на главните човешки права на дамите и девойките. За засегнатите дами най-важният репродуктивен избор - дали да забременеят или не - не е никакъв избор ", сподели тя, представена от Българска телеграфна агенция.

Процентът на нежеланите бременности въпреки всичко е намалял сред 1990 и 2019 година - от 79 на 64 на всеки 1000 дами на възраст от 15 до 49 години, и това предлага " някаква разтуха ", се споделя в отчета. Но в него се отбелязва, че общият брой на дамите, които претърпяват нежелана бременност, се е нараснал с към 13 % през 30-годишния интервал заради повишаването на популацията.

Според проучването на фонда към 257 милиона дами в международен мащаб, които желаят да избегнат бременност, не употребяват безвредни и модерни способи за контрацепция, а в 47 страни към 40 % от полово дейните дами не употребяват никакви контрацептивни способи.

Данните на Организация на обединените нации от тази година, които преглеждат дамите в репродуктивна възраст в 64 страни, демонстрират, че 23 % от тях не могат да откажат секс, 24 на 100 не могат да вземат решения за личното си опазване на здравето, а 8 % не могат да вземат решения за контрацепция, се споделя в отчета.

" Всичко това значи, че единствено 57 % от дамите са в положение да вземат независими решения по отношение на своите полови и репродуктивни права ", се споделя в отчета.

Според данни, оповестени в английското здравно списание " Дъ Лансет " през 2020 година, в отчета се споделя, че " в интервала 2015-2019 година е имало почти 121 милиона нежелани бременности всяка година, като към 48 % от всички бременности са били нежелани. "
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР