Фондът Innovation Capital, който работи чрез съфинансиране от Европейския фонд

...
Фондът Innovation Capital, който работи чрез съфинансиране от Европейския фонд
Коментари Харесай

Българският стартъп FoodObox за храни с изтичащ срок привлича 300 хил. евро

Фондът Innovation Capital, който работи посредством съфинансиране от Европейския фонд за районно развиване пред Фонда на фондовете, вложи 150 хиляди евро в българския стартъп за продажба на храни, чийто период на валидност наближава, FoodObox. Това е втората компания, целяща да понижи разхищението на храни, в която Innovation влага, като

Според Димитър Косев от Innovation Capital решението фондът да влага в два сходни бизнес модела се дължи на това, че пазарът за продажба на храни с изтичащ период на валидност към момента е доста млад и има място за тях: " В един недоразвит пазар се изисква повече от един участник за основаване на информираност измежду потребителите ", споделя той. Чрез вложенията, Innovation Capital влиза и в двата бизнеса, тъй като вижда голям капацитет в развиването на сегмента, както и на тях самите. Двете компании пък си разделят задачата да осведомят публиката и да разпространяват сегмента, счита той.

FoodObox (през софийското сдружение " Фуудобокс 2021 " ) получава общо 150 хиляди в два обособени рунда от Innovation Capital против 14.2% дялово присъединяване в компанията, като притегля още 160 хиляди евро от 9 бизнес ангели. Освен външните вложения, в компанията е вложен близо 100 хиляди евро персонален капитал, споделя Джейн Димитрова, един от съоснователите на FoodObox. Средства от трите рунда ще се вложат в старания за определяне на лидерска позиция в България, прибавя тя. Това включва удвояване на обектите-партньори от 400 до 1000 в границите на идващите 9 месеца, разгръщане на екипа, и вложения в IT и маркетинг.
Кутия-изненада
Макар и с обща цел, а точно понижаване на разхищението на храни в ресторантьорския отрасъл, FoodObox работи на друг принцип от пазарния си съперник Foody.to. В основата на FoodObox е концепцията за кутия-изненада. " Обикновено за едно заведение е непредвидимо какво ще остане в остатък преди да свърши работният ден. Затова даваме свободата на бизнесите да сглобят кутия с изненади от непродадените продукти, които към момента са изцяло годни ", изяснява Димитрова. Потребителите виждат на картата в приложението на FoodObox местата, които оферират кутии сега, резервират определената кутия и могат да я вземат на място от обекта по време на часовия диапазон за взимане, който нормално е в края на работния ден.
Реклама
Задължително изискване за всички 400 обекта, с които работи приложението, е те да оферират най-малко 40% отстъпка от първичната цена на продуктите. " По този метод отсяваме бизнесите, които се включват единствено за рекламата пред нашите за момента 30 хиляди консуматори. Така сътрудниците ни са единствено обекти, които в действителност имат остатък и търсят канал за реализация на непродадената храна, не желаят просто да се качат на тренда ".

Към момента услугата се предлага в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново и други по-малки градове. FoodObox взимат комисионна от всяка към този момент приключена продажба, само че не прецизират размера й.
Фотограф: FoodObox
Джейн Димитрова и нейният съучастник Велин Керков желаят FoodObox да стане пазарен водач освен в България, а и в цяла Източна Европа. Следващият пазар е Румъния, като стартират от Букурещ. За тази стъпка ще е належащо в допълнение вложение, като към този момент са в развой на договаряния с 2 фонда. " Смятаме, че ангелската инвестиция прибавя огромна стойност, по тази причина търсим топли контакти и с предприемаческата екосистема в Румъния, с цел да изградим локален екип ", споделя Димитрова.
Активен капиталов интервал заInnovation
Фондът Innovation Capital е в развой на селекция и утвърждение на още близо 40 покупко-продажби, като други 10 са съвсем приключени. " В момента сме в интервал на дейна капиталова активност, като до края на 2023 година имаме още 80 покупко-продажби за подписване ", споделя Костов. Фондът сътрудничи с българските университети в интензивно търсене на подобаващи млади бизнесмени, прибавя той, като не е ориентиран към стартъпи в избран бранш.
Реклама
" В момента сме на път да затворим покупко-продажби с млади компании в бранша за грижа за домашни любимци, който пораства от ден на ден. Има две такива компании, едната от които предлага хранителни добавки за кучета, а другата храни за папагали. Скоро ще обявим покупко-продажбите с кохортата си от последната ни акселераторска стратегия, която набираше стартъпи в е-комерс сектора ", споделя още Костов.
Свързани публикации Innovation Capital влага 100 хиляди лева в младата компания Foody.to 11 август 2022, 17:37 Кои са фондовете за дялови вложения 8 юли 2022, 07:25 Капиталът за вложения в млади български компании: от диета към обилие 11 май 2022, 08:45 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Start Up
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР