Фондът BrightCap и съоснователят на "Телерик" Бойко Яръмов инвестират 750

...
Фондът BrightCap и съоснователят на "Телерик" Бойко Яръмов инвестират 750
Коментари Харесай

Те знаят защо не купи

Фондът BrightCap и съоснователят на "Телерик " Бойко Яръмов влагат 750 хиляди евро в българската SessionStack. Създадената преди пет години компания работи върху програмен продукт за бездънен разбор на данни. Основателят Александър Златков към този момент възнамерява идващ рунд на финансиране, в което да влезе огромен европейски фонд.
Анализът на данни не е нещо ново. От десетилетия насам цифровите компании събират тонове числови данни - какъв брой консуматори посещават дадена страница, какъв брой консуматори приключват поръчката си при извършване на покупки, какъв брой оставят количката си цялостна, само че без в последна сметка да поръчат, какъв брой консуматори напущат и след какъв брой минути. Досега обаче инструментите за разбор на данни дават отговор единствено на въпроса " какъв брой ". Българската SessionStack, учредена от някогашния чиновник на " Телерик " Александър Златков в края на 2016 година, търси отговор на по-голям въпрос: за какво.

" Ние желаеме да създадем идната стъпка в разбора на данни - освен да даваме цифри какво се случва, само че и да отговаряме на въпроса за какво се случват тези неща. Не просто " имате пет нови клиенти ", а по какъв начин те са станали нови клиенти ", споделя пред " Капитал " Златков. Компанията създава инструметни за бездънен разбор на данни, който дава съответни рекомендации какво може да се направи, с цел да се подобрят резултатите на дадена организация. Бизнес моделът на компанията е на абонаментен принцип (SaaS).

В момента SessionStack затваря първия си сериозен рунд на финансиране - общо 750 хиляди евро, от които 700 хиляди идват от фонда за рискови вложения BrightCap, а останалите 50 хиляди евро са от съоснователя на " Телерик " Бойко Яръмов. Когато " Капитал " се среща със Златков и Георги Митов от BrightCap, пред компанията стои отворен въпрос - дали да не разшири рунда до 1 млн. евро, с цел да може в него да влезе и европейски фонд. Както отбелязва Митов обаче, по-голям от крайния размер на рунда е ползата към компанията.
Реклама
Преди това Златков отхвърля три оферти за придобиване на компанията. Едно от тях идва от компания за лесна изработка на уеб сайтове, а друго - от фонд за частен капитал.

SessionStack работи през сдружението " Сешънстек ", което за 2020 година, последната налична в Търговския указател, регистрира 386 хиляди лева доходи. Към момента в компанията работят общо 10 души, като след инвестицията Златков чака тази численост да се удвои в идната година.
От личен опит
SessionStack стартира съществуването си в края на 2016 година и първо се самофинансира. " В началото компанията потегли от мои лични болежки. Като програмист съм се сблъсквал доста пъти с това да не мога да схвана за какво потребителят има проблем с нашия артикул. Беше доста необичайно, че ние не можехме да разберем клиентите, на които продавахме ", споделя Златков. Това е и първичната тенденция на продукта - по-скоро към програмисти, в сравнение с към продуктови мениджъри, какъвто е актуалният фокус.

Още при започване на съществуването си SessionStack влиза в естонския акселератор Startup Wise Guys, който след това подкрепя и финансово компанията. С миноритарни дялове в компанията са и няколко известни имена от българската екосистема: Бойко Яръмов и Христо Косев от " Телерик ", Пиер Вале от " Проксиад " и Васил Поповски от Leanplum.
Реклама
" В началото ние бяхме фокусирани върху механически проблеми, проблеми на програмисти. Финансирахме го ние, създателите, бяхме заделили някакви пари. Имахме си периоди за първа версия, за валидация и когато влязохме в акселератора, имахме три компании клиенти: една българска, една израелска и една от Съединени американски щати ", споделя Златков.

Днес SesssionStack може да се похвали с някои огромни клиенти като софтуерната компания Sprinklr, Motorola, Time и даже тексаското държавно управление. " До момента клиентите са ни намирали напълно органично. Публикациите в блога ни станаха доста известни, не на последно място и поради неналичието на сходно наложено решение на пазара ", споделя Златков.

Добавя, че " няма наложено решение " не значи, че няма конкуренция. Според него на пазара има още няколко компании, които адресират казуса по подобен метод, само че всички те са стартъпи и нишата остава без преобладаващ състезател. " С рунда желаеме да станем водач в Европа. В момента към 60% от клиентите ни са в Съединени американски щати и желаеме да настъпим в Европа, тъй като тук няма мощен състезател. Това не значи, че ще пренебрегваме Северна Америка. "
Инвестиция, две години по-късно
Първите диалози сред SessionStack и BrightCap за инвестиция датират от преди съвсем две години, само че след това компанията се отхвърля от проекта си да набира външен капитал. " Тогава продуктът още беше на друго равнище - по-скоро за разбор на потребителската сесия, с цел да се помогне на разработчиците. Това доста ни хареса, тъй като ние като вложители имаме бекграунд точно като разработчици ", споделя Георги Митов, ръководещ сътрудник във фонда BrightCap. " Преди няколко седмици те още веднъж пристигнаха с новината, че към този момент имат отворен рунд, и за нас беше елементарно да вземем решението да го поведем. "
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Телекоми 2 Политика 3 Политика 1 Свят 2 Икономика 3 Инфраструктура 1 Икономика 2 Политика 3 Отбрана Реклама
Александър Златков споделя, че рундът има няколко цели: първо, да бъде развъртян продуктът. " Ние занапред имаме да развиваме и обогатяваме продукта и да даваме най-умните насоки за продуктови мениджъри. Говорили сме с доста от тях и техният проблем е, че имат данни от доста места, само че не знаят какво да вършат с тях. Нашата цел е да им даваме толкоз положителни рекомендации, че те с минимум старания да реализират най-ефективни резултати ", споделя той.

Към тази цел може да се добави и че SessionStack възнамерява да се насочи към работа върху разнообразни платформи. За момента инструментът на компанията работи в уеб среда, до момента в който в бъдеще ще разрешава и работа на мобилни устройства. Освен това фокусът остава върху сигурността на данните - продуктът на SessionStack може да се интегрира и в организации, които работят с облачни решения като AWS и Гугъл Cloud, и в организации, които употребяват свои лични сървъри. Същевременно сензитивна информация не напуща браузърите на потребителите, което е и причина измежду огромните клиенти на компанията да са пенсионни фондове и компании в областта на опазването на здравето.

Втората огромна цел е в границите на идващите 12 месеца компанията да отвори първия си офис в Западна Европа. Дискутираните благоприятни условия като страни за момента са Германия, Нидерландия и Англия, като там ще бъде записано и сдружение, което да помогне при търсенето на бъдеща инвестиция.

По-дългосрочният проект на Златков е ориентиран точно към по-голям рунд в бъдеще и даже с мисъл за консолидацията, която той допуска, че ще се случи в бранша след няколко години. " Искаме да сме доста добре готови за Series A рунд от прекрасен западен фонд, който към този момент да бъде фокусиран върху по-сериозна агресия ", споделя той.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
" Нашият пазар е доста огромен и доста бързо разрастващ се, което е по-важното и забавно. Има разнообразни играчи, които са се насочили към този пазар посредством разнообразни призми. Бъдещето му съгласно нас е след 5-6 години всички разнообразни оферти и групи компании да стартират да се консолидират и тогава ние да бъдем измежду най-наложените принадлежности ", приключва Златков.
Каква е главната добавена стойност на продукта ви?Александър Златков: С нашия инструмент продуктовите мениджъри към този момент не би трябвало да питат нищо крайните консуматори. Сега им се постанова да питат кой браузър употребяват, какви неточности са срещнали. Ние им предоставяме цялата информация, която им би трябвало, дружно с самостоятелния лист от хора, които са се отказали от поръчка да вземем за пример, с цел да схванат къде тъкмо нещо се е объркало, без да се постанова да питат.Защо решихте да инвестирате в компанията?Георги Митов: Това, което отличава SessionStack от другите компании за разбор, от наша позиция, е равнището на подробност. Има доста такива решения, само че това, което прави SessionStack друга, е, че откритията за продуктовия управител са доста по-лесни. Това са съответни насоки: в случай че този бутон в уеб страницата е по-голям, това ще докара до 5% повече продажби. При SessionStack всичко се случва напълно автоматизирано, всичко, което потребителите вършат, се следи и прави процеса извънредно вкусен за продуктовите мениджъри.За какво употребява инструмента държавното управление на Тексас?Александър Златков: Тяхното държавно управление се цифровизира също като нашето. Те са малко по-напред от нас. Тексас има платформа, в която хората могат да качват документи, свързани с персонални данни, карти, заявки и така нататък Те употребяват SessionStack, с цел да усъвършенстват процесите си. Коронавирусът катализира цифровата промяна и даже страните навлизат бързо в тези процеси. Хората, които са привикнали да употребяват офлайн услуги и да вървят по гишета, в този момент се сблъскват с тях за пръв път и се учат да ги употребяват. Това в действителност е един общоприет проблем за нас. Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Йоан Запрянов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР