Фонд за рисков капитал на стойност 1 млрд. евро, подкрепен

...
Фонд за рисков капитал на стойност 1 млрд. евро, подкрепен
Коментари Харесай

Фонд на НАТО за 1 млрд. евро предлага на стартъпи в областта на отбраната алтернатива на Китай

Фонд за рисков капитал на стойност 1 милиарда евро, подсилен от НАТО, възнамерява да вложи финансови средства в стартъпи в региона на защитата, с цел да усили софтуерното преимущество на ръководения от Съединени американски щати боен съюз и да отблъсне конкуренцията на Китай.


Схемата за нововъведения, която започва предходната година, има за цел да запълни празнината във финансирането на компании, работещи върху технологии с военни благоприятни условия, на фона на опасенията, че западните започващи компании нямат финансовата мощност, която Пекин дава на своите компании.

" Липсва рисков капитал за дълбоки технологии, изключително в Европа ", съобщи пред " Файненшъл таймс " помощник-генералният секретар на НАТО Давид ван Веел. " Искахме да осигурим повече капитал от наша страна, с цел да влагаме в тези компании, с цел да избегнем обръщането им към китайски вложители. "

Базираният в Нидерландия фонд ще се концентрира върху области, включващи изкуствен интелект, галактически технологии и биотехнологии, и е изправен пред ограничавания за вложение в оръжия. Набирането на фрагменти за групата е било по-лесно от предстоящото, съобщи Клаус Хомелс, ръководител на Фонда за нововъведения на НАТО и деец в рисковия капитал, основал европейската компания Lakestar.

" Най-голямата изненада за мен беше, че приемането и задачата на тази тематика притегли толкоз доста хора ", сподели Хомелс. " Това нямаше да се случи преди пет, шест години. "

23 членове са избрали фонда, за който НАТО твърди, че е първата " мощно суверенна " група за рисков капитал, сподели Ван Веел, която се концентрира върху нововъзникващите провокации пред сигурността. Швеция, която е в развой на присъединение към НАТО, възнамерява да включи.

Съединени американски щати обаче, които имат най-големия бюджет за защита от всички страни, са решили към този момент да не влагат във фонда. Пентагонът следи начинанието и може да поддържа следващо финансиране, съобщи Фиона Мъри, вицепрезидент на NIF и професор в Масачузетския софтуерен институт.

През последните години Вашингтон усили вложенията в започващи предприятия, които създават военни технологии.

Разработването на чувствителни технологии от страна на Китай се трансформира в област на възходяща угриженост за Запада през последните години. Миналия месец президентът на Съединени американски щати Джо Байдън разгласи възбрана на американските вложения в някои от сериозните софтуерни браншове на Китай.

Фондът е наел екип от вложители, в това число ръководещия сътрудник Андреа Траверсоне, който преди този момент е работил в английския Amadeus Capital Partners, с цел да управлява активността му.

НАТО започва своя фонд в миг, когато рисковите капиталисти се отдръпват от бранша на отбранителните технологии. Войната в Украйна обаче промени усещанията, което улесни набирането на средства.

Този месец европейският стартъп за отбранителни технологии Helsing набра 209 млн. евро, с цел да създаде своя програмен продукт, употребен за подкрепяне на военните, като финален образец за това по какъв начин секторът не се поддава на по-широкия спад на рисковите фондове.

При представянето си пред фирмите фондът на НАТО се концентрира върху внедряването на технологиите в деяние и връзките сред министерствата на защитата. Фондът се надява, че ранните вложения ще улеснят потреблението на реформаторски технологии в целия алианс. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР