Фонд Научни изследвания (ФНИ) няма достатъчно средства, за да обезпечи

...
Фонд Научни изследвания (ФНИ) няма достатъчно средства, за да обезпечи
Коментари Харесай

Липсата на пари за научни изследвания гони младите учени от България

Фонд " Научни проучвания " (ФНИ) няма задоволително средства, с цел да обезпечи и развива научните проучвания в страната. Това е измежду аргументите за неналичието на интерес от млади учени и докторанти за присъединяване в състезанията на фонда. Това установи в годишния си отчет за активността на ФНИ за 2020 година комисия към Министерството на образованието и науката (МОН).

Финансирането на научни проучвания в България се реализира от ФНИ, като вторичен разпоредник към МОН, на конкурсен принцип в няколко научни посоки.

През 2020 година общата сума за финансиране на планове , осъществяване на конкурсни процедури и оценка на резултатите от плановете е 26.4 млн. лева Според комисията тази сума е незадоволителна за финансиране на планове по регулярните състезания.

Друг открит проблем е, че през годината кабинетът е отпускал спомагателни средства за нови състезания на части, вместо те да са заложени в годишния бюджет на ФНИ. Това е довело до закъснение при процедурите и до осъществяване на състезанията в съкратени периоди.

Недофинансирани са били и част от плановите оферти. Малките суми, отпускани за обособените планове, не са разрешили закупуване на нужната инсталация и обезпечаване на задоволително средства за хонорари на членовете на научния екип.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР