Фолиевата киселина е доста важен фактор в нашия организъм, като

...
Фолиевата киселина е доста важен фактор в нашия организъм, като
Коментари Харесай

Кои са храните богати на фолиева киселина?

Фолиевата киселина е много значим фактор в нашия организъм, като е нужен за действието на всички кафези в тялото ни. Тя дава отговор и за образуването на червени кръвни кафези. Ползите, които можем да имаме от приема ѝ, са известни на всяка бременна жена. Тя оказва помощ за развиването на плода и усилва шанса за раждане на дете без увреждане.

Фолатът е форма на витамин B9, която се намира естествено в храните. Фолатите са значими за човешкия организъм. Те са потребни за попречване на анемии, също и способстват за образуването на ДНК, която е виновна за генетичната информация.

Разбира се, има доста естествени източници на фолиева киселина. Витамин В9 може да се набави посредством потреблението на грах, спанак, фасул, броколи, черен дроб, ядки.

Препоръчителната дневна доза за възрастни е към 400 микрограма (мкг), като се изключи бременните и кърмачките, които имат потребност от по-големи количества фолиева киселина.

Броколи

Със 100 грама броколи си набираме близо 16% от нужното на ден количество витамин В9. Освен това кръстоцветният зарзават е и доста добър източник на витамин А, който се грижи за здравето на очите, кожата и зъбите, и витамин К, който защищава от остеопороза и възпалителни процеси.



Боб

Бобът е измежду най-хубавите растителни източници на фолиева киселина – с 43% от дневната доза в една чаена чаша. Получаваме и високо количество калий, който понижава риска от удар и се грижи за възобновяване на мускулите след подготовка.



Семена и ядки

Почти всички семена и ядки са положителни източници на фолат – слъчогледовите семки да вземем за пример имат към 208 мкг в 100 грама, а бадемите – 50 мкг. С тях си набираме и потребни мазнини, както и великодушна доза витамин Е, антиоксидант, който защищава клетките от увреждания и стареене.

Какви могат да бъдат изгодите от приема й?

Тя работи извънредно удобно при възпалителни болести, като е потребна и за поликистозни яйчници. Допълнителният банкет на фолиева киселина намалява равнищата на хомоцистеин, а това се среща при хора с бъбречни болести.

Фолиевата киселина е доста потребна при хора с диабет. Поддържа равнищата на кръвната захарна да бъдат естествени и по този начин оказва помощ диабетът да се управлява.

В9 е значим витамин и то освен при бременните дами. Има и много забавни обстоятелства за него, а тях е добре да ги знаем всички, а освен бременните.

1. Фолиевата киселина оказва помощ, като понижава риска от дадени типове рак и сърдечни болести, а това може да стане единствено с 0,4 мг банкет на ден.

2. Ако желаете да увеличите количествата на фолиева киселина в тялото си, то умерено можете да консумирате разнообразни типове зеленчуци и зърнени храни.

3. Ако одобряват 0,4 мг на ден фолиева киселина най-малко 1 месец преди зачеване и по време на първия триместър, то можете да предотвратите недостатъци на невралната тръба.

Както с всяко едно нещо, по този начин и с това не би трябвало да се прекалява. Дневният предел на банкет на фолиева киселина е 1000 μg.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР