Флеботомията има за цел да поддържа или възстановява баланса на

...
Флеботомията има за цел да поддържа или възстановява баланса на
Коментари Харесай

10 медицински практики от Средновековието и тяхната ефективност

Флеботомията има за цел да поддържа или възвръща салдото на хуморите в тялото посредством премахване на умерено количество кръв. Днес знаем, че загубата на малко количество кръв нормално не е нездравословна, само че не е и по някакъв метод потребна. През Средновековието се знае, че е рисково да се взема кръв от възрастни или доста заболели и че несъразмерното кървене, заради пострадване или друга причина, би трябвало да бъде спряно, тъй като може да докара до съдбовни последици.

МОЖЕ ЛИ Е ДА РАБОТИ: НЕ


Тези вълшебен медикаменти не са без изгода, защото от време на време включват, паралелно с магическите думи, и лечебни растения и други лечебни субстанции – и те биха могли да служат за утешение на пациента. Независимо от това, лекуванията нормално съдържат по-малко потребни съставни елементи от еквивалентните им немагически церове.

МОЖЕ ЛИ Е ДА РАБОТИ: НЕ


Билкови лекувания, основани на растения като култивиран чай, седефче и блатна мента, се ползват на дами, които желаят да провокират аборт, постоянно под формата на напитка. Днес някои от въпросните растения са известни като стимуланти за поощряване менструацията. Известно е също по този начин, че висока доза блатна мента може да докара до аборт.

МОЖЕ ЛИ Е ДА РАБОТИ: ДА


Средновековните хирурзи лекуват катаракта като употребяват игла, с цел да изместят мътната леща от нейното състояние пред зеницата на окото. Хората осъзнават, че процедурата може да бъде рискова и че с цел да работи, са нужни специфични умения. Днес игленето се преглежда като неефикасен способ за лекуване на катаракта, който постоянно води до слепота.

МОЖЕ ЛИ Е ДА РАБОТИ: НЕ


Аптекарите смесваt медикаменти, употребявайки необятен набор от субстанции. Докато някои материали евентуално са неефективни или даже рискови, други, като джинджифил и сена, през днешния ден се употребяват точно поради техните лечебни свойства. Страниците на средновековните фармацевтични ръкописи в действителност могат да съдържат медикаменти, изгодите от които са незнайни на актуалната медицина.

МОЖЕ ЛИ Е ДА РАБОТИ: ДА


Някои мошеници от време на време оферират на пазара подправени медицински медикаменти, изключително по време на нараснало безпокойствие от чума. Тези лекувания пречат на болните хора да търсят по-полезни препоръки и могат да се окажат рискови, изключително в случай че някое отровно вещество бъде продадено на пациент.

МОЖЕ ЛИ Е ДА РАБОТИ: НЕ

 The zodiac man. Watercolour painting by a Persian artist Wellcome L0002721


Лекарите обръщат внимание на придвижванията на планетите и знаците на зодиака, с цел да дефинират подобаващото време за лекуване на съответни болести. Изображението на Зодиакалния човек, необятно копирано в средновековните ръкописи, илюстрира знаците на зодиака, свързани с избрани елементи на тялото. И до през днешния ден съществуват хрумвания за въздействието на небесните тела, изключително на Луната, върху менструацията и други аспекти на здравето. Изглежда обаче, че научните проучвания опровергават сходни хрумвания.

МОЖЕ ЛИ Е ДА РАБОТИ: НЕ


Въпреки че пациентите от средновековната болница е малко евентуално да бъдат лекувани от доктор или хирург, те се възползват от опита на медицинския личен състав, който постоянно е напълно от дами. Болниците оферират основни здравословни грижи под формата на храна, питиета и заслон. Въпреки че тези грижи не включват профилирани лекувания, те дават опция на болните да съберат силите си за самосточтелно възобновяване.

МОЖЕ ЛИ Е ДА РАБОТИ: ДА


Това лекарство, при което растителни екстракти се смилат с плът от змии и други субстанции, се смята за мощна противоотрова и се счита, че има доста други лечебни свойства. Но макар че териакът е безценен и доста издирван, мъчно е да се разбере по какъв начин това лекарство би могло да бъде дейно или потребно по какъвто и да е метод.

МОЖЕ ЛИ Е ДА РАБОТИ: НЕ


Изследването на урината е единственият метод, по който средновековният доктор може да оцени вътрешното положение на тялото. Урината се събира в колба и се прави оценка нейният цвят, аромат и консистенция. Средновековните медицински ръкописи постоянно съдържат диаграми, показващи другите качества на урината и по какъв начин те се свързват със болести и цялостното здравословно положение. Пробите от урина и през днешния ден се проучват от лекарите.

МОЖЕ ЛИ Е ДА РАБОТИ: ДА

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР