Физици са издигнали смела хипотеза, че нашата Вселена има огледален

...
Физици са издигнали смела хипотеза, че нашата Вселена има огледален
Коментари Харесай

Вселената може да има двойник, който се движи назад във времето

Физици са издигнали смела догадка, че нашата Вселена има огледален близнак, който може да се демонстрира като скупчвания от невидими, само че привличащи материята неутрино - това, което назоваваме тъмна материя. Нова необикновена концепция допуска, че сега на Големия гърмеж дружно с нашата Вселена се е появила „ огледална ", устремила се по оста на времето в противоположна посока.

Въпреки че по принцип е невероятно да се влезе в този противопоставен свят, съществуването му би трябвало да се демонстрира в нашата Вселена под формата на към момента неоткрита вариация неутрино. Клъстери от такива неутрино могат да основават тъмната материя, чиито частици към момента не са открити макар всички старания на физиците. Хипотезата за съществуването на " огледална " Вселена беше издигната преди няколко години от екип учени, ръководени от известния южноафрикански астрофизик Нийл Турок, който в този момент работи в университета в Манчестър (Великобритания).

Тяхната нова публикация е призната за издание в Annals of Physics и е показана в отворената онлайн библиотека за препринт arXiv.org. Тя преглежда някои следствия от тази необикновена концепция, в това число тъмната материя. " Квантовата гравитация " може да се появи от холографска Вселена Съвременната просвета се опира на концепцията за симетричност, присъща на физическите закони. Тя се заключава в неизменността на държанието на системата при някои трансформации. Така зарядите на частиците могат да бъдат сменени с противоположни и всички взаимоотношения сред тях ще останат същите. Най-фундаменталната симетричност - CPT инвариантност - приказва за непроменяемост на физичните закони при едновременна инверсия на зарядите (C), координатите (P) и времето (T).

Науката познава разнообразни изключения - нарушавания на P- и C-симетрията, както и другите им комбинации. Например нарушаването на CP-инвариантността може да докара до доминиране на частиците и съвсем цялостно неявяване на античастици във Вселената. Но към момента не е откривано по едно и също време нарушаване на CPT-симетрията: в случай че в системата се извърнат с противоположни зарядите, координатите и времето, по принцип за нея нищо няма да се промени.

Нийл Турок и сътрудниците му са приложили CPT-инвариантност към самата Вселена. В такава хипотетична картина нашият свят се оказва единствено половината от двойна система. Неговият СРТ-обратен близнак пътешества през времето в противоположна посока, с противоположни заряди и огледални координати.

Тъмната страна на Вселената: Как черните дупки са станали свръхмасивни Изчисленията посочили, че такава " двойна " Вселена разрешава много просто да се изясни съществуването на тъмна материя. Тази загадъчна субстанция не е забележима за нито един теоретичен инструмент, защото е в положение да взаимодейства с елементарната материя единствено посредством гравитацията.

Тъмната материя може да бъде видяна единствено посредством привличането на нормалната: да вземем за пример по траекториите на звезди към незабележим гравитиращ куп. Това прави допустимо картографирането на клъстери тъмна материя в мащаба на цели галактики. Но не прави допустимо улавянето и проучването на частиците, от които тя се състои. Досега има единствено хипотетични показа за тези частици.

Ако изхождаме от това, че живеем едвам в половината от „ двойна " CPT-инвариантна Вселена, тогава едната догадка става повече. Нийл Турок и сътрудниците му са открили, че в този случай би трябвало да се появят нови видове неутрино. Днес са известни шест от тях (електронни, мюонни и тау-неутрино плюс техните античастици с противоположни заряди). Всички те имат позитивен спин, въпреки че останалите фундаментални частици биват както с позитивен, по този начин и с негативен.

Но не щеш ли в „ двойната " Вселена би трябвало да съществуват и неутрино с противоположен спин. Те на практика не взаимодействат с елементарната материя по никакъв метод и могат да се появяват единствено в доста солидни купове заради своята гравитация - тъкмо както хипотетичната тъмна материя. Според изчисленията на Нийл Турок и сътрудниците му количеството такива неутрино би трябвало да е задоволително, с цел да се следят всички нужни резултати на тъмната материя. Малка звезда изпуснала великански лъч антиматерия Необичайната догадка разрешава да се създадат няколко проверими заключения за фундаменталните свойства на неутриното. По-конкретно тя предсказва, че най-малко един вид от тези частици би трябвало да е безмасов.

Засега този въпрос остава открит: опитите са разрешили да се откри единствено горният лимит на масата на неутрино. Може би нови проучвания ще оказват помощ те да се изяснят изцяло - и да се получи първото удостоверение в интерес на съществуването на огледален близнак в нашата Вселена.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР