First and foremost I am – тази фотографската серия от

...
First and foremost I am – тази фотографската серия от
Коментари Харесай

На първо място съм Аз | Когато синдромът Даун не е пръв

" First and foremost I am " – тази фотографската серия от 21 портрета е отдадена на хората, родени със Синдром на Даун. Героите са от 9-месечни до 60 годишни. А портретите са 21, поради утрояването на хромозома 21 – геномната разновидност, причина за тази болест.

Въпросите и полемиките по отношение на етичната страна на казуса и всекидневието на тези хора, стават причина за плана, дело на исландската фотографка Сига Елла. " Какъв е изборът пред бъдещите родители, когато научат, че детето в утробата на майката има този синдром? Да се роди ли това дете, или да бъде отстранено? Но моята прелестна вуйна Бега е родена със Синдром на Даун. И за мен е невероятно да си показва, че можеше да я няма, или пък да я имам, само че без този синдром ", споделя Сига.

Наименованието на серията е въодушевено от текст, написан от 24-годишната Halldora Jonsdottir, родена с Даун. Тя също става част от този впечатляващ план. Нейните думи: " Да, аз имам Даун, само че първо и на първо място аз съм Халдора. Правя милион неща, съвсем като останалите хора. Животът ми е пълностоен и добър, тъй като избрах да виждам положителното в живота ".

Източник: Bored Panda
Снимки: siggaella.com

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР